Lasanje

Ingredienser
-1 box hermetiske tomater -1 løk -kjøttdeig 500g -ca 50g smør/magarin -3-4ss hvetemel -revet ost -pasta plater -2 fedd hvitløk Krydder jeg bruker i kjøttdeigen er (krydder er jo smak og behag så hva du vil bruke er opptil deg) : -1 ss grillkrydder -2 ts salt -1 ts pepper -hvitløks pulver -2 ss basilikum -2 ss organo -1ss timian -1 ts cilli pulver dette til setter jeg etter kjøttdeigen er brunet og sammen med dette til sette jeg løken som jeg har hakket opp
Tilberedning
lar det frese et par minutter før jeg tilsetter de hermetiske tomatene (om du har kjøpt hele tomater som er hærmetisk så klipp dem opp i boxen før du har dem i kjøttdeigen) la dette koke til sausen er ferdig ostesaus: lag en tykk hvit saus ha i presset hvitløk eller hvitløks pulver etter hva du liker smak til med salt og pepper….ha i revet ost til sausen er som tynn seig grøt….. (vet det høres ut som masse krydder hær men det vil ikke smake slik pga ostesausen vil nøytralisere mye av krydderet…..) la lasjanjen stå i ovnen ved 200 grader i ca 3 kvater

Mer om Lasanje

Lasanje er en ettertraktet rett over hele verden, kjent for sine rike smaker og lagdelte teksturer. Kanskje mindre kjent er lasanjens spennende historie, samt den kulturelle betydningen den har hatt – og fortsatt har – i forskjellige deler av verden.

Lasanje stammer opprinnelig fra Italia, nærmere bestemt fra regionen Emilia-Romagna. Navnet lasanje kommer fra det latinske ordet «lasanum», som i utgangspunktet betyr «kokekar». Lasanjen har imidlertid gjennomgått mange variasjoner og tilpasninger siden den oppsto. Oppskrifter på lasanje ble først publisert i den italienske kokeboken «Liber de Coquina» i middelalderen. Denne tidlige versjonen av lasanje inneholdt ingen tomat, ettersom tomaten ikke var introdusert i Europa på denne tiden. Istedenfor besto den opprinnelige lasanjneoppskriften av pasta, ost og krydret kjøtt.

Lasanje er mer enn bare en rett – det er en del av den kulturelle identiteten til mange italienske familier. For mange italienere går kunsten å lage lasanje i arv fra generasjon til generasjon, med hver familie som har sin unike vri på den tradisjonelle oppskriften. Oppskriftene kan variere mye, både mellom forskjellige regioner og mellom forskjellige familier i samme region. Dette skaper en kulturell rikdom som er avgjørende for lasanjens fortsatte popularitet og relevans.

På et mer globalt nivå har lasanje også vist sin tilpasningsevne og internasjonale appell. Fra USA til Australia, Storbritannia til Argentina, har lasanje blitt omfavnet og tilpasset lokale smaker og ingredienser. For eksempel inneholder en typisk britisk lasanje ofte selleri og gulrøtter i tillegg til de mer tradisjonelle ingrediensene. Dette viser hvordan lasanje har vokst fra å være en regional italiensk rett til å bli en global kulinarisk sensasjon.

Til tross for lasanjens verdensomspennende appell, er det viktig å anerkjenne og respektere rettens opphav og tradisjoner. Lasanje er mer enn bare en hovedrett på en restaurantmeny; det er et stykke levende, pustende historie, representativ for matkulturen i Italia og over hele verden. Neste gang du nyter en tallerken lasanje, husk: Du deltar i en tradisjon som strekker seg tilbake til middelalderen. Dette er den rike historien og kulturen som lasanjen bærer med seg, fra den første biten til den siste.

En kommentar om “Lasanje”

Legg igjen en kommentar