Elgstek med tilbehør

Ingredienser
# 1 kg beinfri elgstek # elgkraft # sukkererter eller aspargesbønner (eller begge deler) # 500g aromasjampinjong # sjalottløk # sherrytomater
Tilberedning
Elgkraft 1. Brun bein og evt skrotkjøtt i ovnene eller en stekepanne. Ha det i en gryte sammen med litt løk, gulrøtter og enebær. Dekk det hele med vann og la det småkoke natten over (ca 12 timer). 2. Sil kraften og hell den over i en bolle. Avkjøl den. Når den er avkjølt flyter fettet opp og stivner. Fjern dette. 3. Kok så ned den gjenstående kraften til det halve, enda mer om du vil ha enda kraftigere smak. Elgstek 1. Tørk elgsteken og gni den inn med salt og pepper, brun den så raskt på alle sider i stekepannen på sterk varme. Dette for å stenge porene, slik at kjøttsaften ikke renner ut. 2. Kok ut stekepannen og hell det i kraften (sil det når du heller det over). 3. Steken legges deretter i gryte eller stekeovn i ca 200 grader til kjernetemperaturen er 50-55 grader, ca 1 time. Termometeret må stå i den mest kjøttfulle delen av steken. 4. Når steken tas ut pakkes den inn i aluminiumsfolie og skal hvile minst 15 minutter, helst 30 minutter. Da fordeler kjøttsaften seg i hele steken og du får en meget saftig stek i stedenfor at saften renner ut når du skjærer den opp. 5. Skjær aromasoppen i skiver og stek den. Krydre med salt og pepper. 6. Hel sjalottløk brunes forsiktig i en kjele. Ta så ut løken, fyll på litt vann og kok opp. Løksjyen blandes i elgkraften. Kraften bør småkoke noe etter at det er blandet inn. 7. Sukkerertene kuttes i hver ende og kokes rett før servering i lettsaltet vann i et snaut minutt. Sukkerertene omtrent det samme. Begge skal være gjennomvarme, men fortsatt «sprø». Saus 1. Elgkraften, stekesjy og løksjy blandes og kokes ned, jo kraftigere smak som ønskes jo mer må den kokes ned. 2. Det finnes så flere varianter av god saus til elg, enten sjy-basert eller fløtebasert eller rødvinsvarianter. 3. For rødvinsvarianten er det viktig å koke ned rødvinen kraftig FØR den has i sjyen. 2 dl rødvin skal kokes ned til maksimalt 1/2 dl veske, gjerne enda mindre. Blir det for mye syre i en rødvinssaus, tilsett noe sukkerholdig, f eks solbærsirup, rent sukker. Disse triksene virker. 4. Fløtebasert saus sier seg selv, smak til med fløte og ha i evt andre ingredienser etter egen smak, f eks geitost, Creme Fresh. NB Vær forsiktig med rømme, det har lett for å korne seg. 5. En ren sjysaus kan jevnes med maisenna dersom det er ønskelig å gjøre den litt tykkere. Men husk at den ikke skal bli veldig tykk. Legg litt sopp midt på tallerkenen og noen skiver kjøtt oppå dette. Noen bønner legges rundt kjøttet, et par sukkererter på toppen. Tomater og løk samt litt potet (vi brukte fløtegratinerte poteter denne gangen) i tre «elementer» på tallerkene. Ha til slutt på litt saus rundt det hele.

Mer om emnet: Elgstek med tilbehør

Elgstek er en virkelig delikatesse, spesielt nytes den mye i Norge der elg er i overflod. Elgen, som er kjent som «skogens konge», tilbyr et fantastisk kjøtt som er mørkt, rikt og veldig flavorfult. Tradisjonelt serveres elgstek med forskjellige typer tilbehør som forsterker smaken og gjør måltidet komplett.

Blant de mest populære tilbehør er rotgrønnsaker. For eksempel, potet, gulrot og kålrot er noen av de mest vanlige. Rotgrønnsakene kan enten bakes i ovnen eller kokes, men de kan også moses for å danne en myk og dekadent side. Rotgrønnsaker gir en naturlig sødme som kompletterer den rike smaken av elgsteken.

En annen favoritt er surkål, som gir et syrlig motspill til det rike kjøttet. Det er også et vanlig tilbehør til andre norske viltretter. Surkål kan lages fra scratch, eller du kan kjøpe ferdiglaget fra butikken. Det samme gjelder for potetkaker eller lefser, en type flatbrød, som også er populært som tilbehør til elg.

En elgstek kan dessuten ikke serveres uten en rik saus. Brunsaus er en klassiker, men en saus laget på basis av viltbuljong og rødvin kan virkelig løfte retten til nye høyder. En klype tyttebær kan også legges til for å gi sausen en subtil sødme og syrlighet.

Til slutt kan man ikke ignorere viktigheten av krydder når man lager elgstek. Juniper, rosmarin, timian og laurbærblad er alle gode valg. De gir et hint av skog og jord til steken, noe som forbedrer den naturlige smaken av elg.

Å lage en perfekt elgstek med de rette tilbehør er både kunst og vitenskap, og en vellykket middag kommer ned til detaljene. Med passende tilbehør kan du virkelig fremheve elgstekens unike smak og skape et minneverdig måltid.

Legg igjen en kommentar