Spekematanretning

Antall porsjoner: 4 Ingredienser: Spekematanretning: 160 g spekeskinke i skiver 160 g fenalår i skiver 80 g salami 60 g fårepølse 120 g stabburspløse 100 g morrpølse Oliventerte: 150 g smør /margarin 3 dl hvetemel 2 ss vann 3 egg 200 g frisk spinat eller 1 pakke frossen 1 beger rømme 6 finhakket hvitløk 1 ts salt 1 glass sten fri sort oliven Lun potetsalat: 6 kokte poteter 4 bunt vårløk eller 1 liten purre 2 ss olivenolje 2 ss finhakket persille 1 ts salt ½ ts nykvernet pepper Eggerøre: 6 egg 6 ss vann 1 ss smør /margarin ½ ts salt ca. 2 ss gressløk Fremgangsmåte: Spekematanretning: Skjær spekeskinke og fenalår i tynne skiver (hvis den ikke er oppskjært). Det samme gjelder spekepølsene- bortsett fra morrpølse. Den bør skjæres opp i ½ cm tykke skiver. Pynt fatet eventuelt med salat og friske grønnsaker eller frukt. Til spekematanretningen kan du servere melon, ananas eller ulike potetsalater, eggerøre, grønn salat, ulike paier, rømme og flatbrød. Oliventerte: Smuldre sammen smør/margarin og mel. Elt inn vann til en smidig deig. Pakk deigen inn i plast og legg i kjøleskap i 1 time. Trykk deigen ut i en paiform. Prikk paiskallet godt med en gaffel. Stekes ved 250° C i ca. 10 minutter. Visp eggene lett i en bolle og tilsett tint spinat og resten av ingrediensene. Bruker du frisk spinat må den dampes i 2 – 3 minutter i kokende vann. Hell fyllet over i det forstekte paiskallet. Legg oliven i til slutt og stek paien ved 220° C i ca. 15 minutter. Serveres lunken sammen med skiver av spekeskinke. Lun potetsalat: Del poteter i skiver og vårløk i biter. Fres det forsiktig i en panne med olje til vårløken blir blank og myk. Dryss over finhakkede urter, salt og pepper. Serveres til spekematen sammen med litt rømme. Eggerøre: Visp eggene sammen med vann, gressløk og salt. Smelt smøret i stekepanna og slå i eggerøren. La den stivne på svak varme mens du rører forsiktig mot bunnen av panna.

Om Spekematanretning

Spekemat er en stolt kulinarisk tradisjon i Norge, ivaretatt og videreført fra generasjon til generasjon. På tross av dets lange historie, er det fortsatt rom for innovasjon og fornyelse innenfor spekematens verden. Nye teknikker og tilberedningsmetoder, samt variasjon i serveringsmetoder, har gitt spekemat en renessanse i nyere tid.

Det som først og fremst kjennetegner spekemat, er tørkings- og modningsprosessen. Det er her mye av magien skjer, der smak og aroma utvikles over tid. I dag opplever vi en trend der småskalaprodusenter og gourmetbutikker eksperimentererer med ulike krydder, marinader og tørkingsmetoder. Dette resulterer i spennende produkter med unike smaksprofiler, som ytterligere utfordrer og beriker tradisjonene innen spekemat.

Når det kommer til anretning av spekemat, legger mange vekt på variasjon og balanse. Det er vanlig å servere flere typer spekemat sammen, gjerne i kombinasjon med passende tilbehør. Ost, oliven, aioli, nybakt brød, frukt og grønnsaker er populære valg som kan komplementere spekematens fete og salte smak. I tillegg er det en trend at flere anretter spekemat sammen med sjømat, noe som gir et spennende og komplekst smaksbilde.

En viktig del av spekematens verden er drikken som følger med. Tradisjonelt sett er det øl og akevitt som er foretrukket, men det finnes andere alternativer. Mange velger å servere spekemat med rødvin, der en kraftig og fyldig vin kan stå godt til spekematens robuste karakter. Likevel ser vi at flere og flere utforsker hvite viner, roséviner og til og med bobler som følgesvenner til spekemat. Dette er et tegn på både innovasjon og en åpenhet for nye kombinasjoner og smaksopplevelser.

Dekorasjon og presentasjon spiller også en stor rolle når det kommer til anretning av spekemat. Det handler om å skape en estetisk og innbydende atmosfære, samtidig som anretningen tillater alle elementene å skinne. Noe så enkelt som en rustikk treplanke kan løfte serveringen til nye høyder ved å fremheve spekematens naturlige sjarm.

Å nyte spekemat handler om så mye mer enn selve maten. Det er en sosial begivenhet, en deling av tradisjoner og en hyllest til norsk matkultur. Enten det er etage eller en sprudlende sommerfest, gir spekematanretning en unik måte å bringe folk sammen på, og skape deilige og minneverdige matopplevelser.

Legg igjen en kommentar