Torskemølje

Ingredienser 1,5 kg fersk torsk 300 g lever av torsk 0,5 kg rogn av torsk litt salt eddik hel sort pepper vann Tilberedning Kok opp 1 liter vann tilsatt salt, 1/2 dl pr. liter vann. Trekk kjelen av platen og legg fiskeskivene i. Sett kjelen over varmen igjen og kok opp. Trekk kjelen til side og la fisken stå og trekke 4-5 minutter. Anrett på et varmt fat. Før leveren kan kokes må den renses for hinner. Leveren kan kokes hel eller i biter, i 2 dl vann tilsatt 1 ts salt, 1 ts eddik og 4-5 pepperkorn. Kok opp vannet med eddik, salt og krydder. La leveren ligge og trekke i 20 minutter. Vask rognen og pakk den inn i matpapir for å unngå at den går i stykker under kokingen. Legg den i 1/2 liter kokende vvann tilsatt 1/2 ss salt. La den trekke i 20-40 minutter til rognen er ferdig. Server fisken med den kokte rognen skåret i skiver, lever, kokte poteter og gulrøtter.

Mer om emnet: Torskemølje

Torskemølje er en tradisjonell norsk rett som mange vil forbinde med gamle dager og fiskekulturen i Nord-Norge. Dette er en særegen rett, laget av fiskelever og rogn fra torsk. Faktisk er «mølje» et gammelt norrønt ord som betyr å blande, her henviser det til måten dette måltidet består av forskjellige elementer av fisken.

Rogn og lever fra torsk er hovedingrediensene i Torskemølje. Dette tilberedes ofte i en spesiell gryte kalt «møljekjele». Rogn og lever kokes sammen i en tynn saus av melk, smør og vann. Det er ingen fastsatt oppskrift på denne retten, noe som betyr at matlagingen og ingrediensene kan variere i henhold til lokale tradisjoner og tilgjengelighet.

Torskemølje er ikke bare en mattradisjon, men også en del av den kulturelle identiteten i Nord-Norge. I friluftsmuseumet i Tromsø, Perspektivet Museum, kan du se en utstilling dedikert til dette retten. Her presenteres historien og betydningen av Torskemølje i det arktiske livet.

Hva angår næringsinnholdet, er Torskemølje en næringsrik rett. Leveren er rik på vitamin A, D og omega-3 fettsyrer, mens rognen inneholder høye nivåer av protein og vitamin D. Derfor kan dette måltidet være en verdifull kilde til næring i et område hvor tilgangen på frukt og grønnsaker kan være begrenset.

Mange mener at Torskemølje er et minne om en tid da fiskekulturen sto sterkt i Norge, spesielt i nord. Interessen for denne retten har imidlertid fått en renessanse de siste årene. Mange mener at det er viktig å bevare disse tradisjonelle oppskriftene og videreføre dem til nye generasjoner. Så selv om Torskemølje kanskje er en rett fra fortiden, har den definitivt en plass i nåtiden og kanskje også i fremtiden.

Strikkeoppskrifter, folkesanger og mattradisjoner er alle en del av vår kulturarv. På samme måte er Torskemølje en del av den norske matkulturen som forteller en historie om livet og overlevelsen i den arktiske regionen. Ved å bevare og fremme gamle mattradisjoner som Torskemølje, kan vi hjelpe med å holde disse historiene levende for fremtidige generasjoner.

Legg igjen en kommentar