Ingredienser:
4,5 dl mel
0,75 dl sukker
2 ½ ts bakepulver
½ ts salt
⅛ ts natron
1 ½ ss olje
1 ½ ss vann
1 ts bakepulver ekstra
2 dl eplejuice
0,75 dl olje
Tilberedning:
Bland mel, sukker, bakepulver, salt og natron i en stor bolle. I en mindre bolle blandes olje/vann/bakepulver, deretter tilsettes eplejuice og oljen. Bland dette inn i den tørre blandingen. Rør godt og fyll hver muffinsform ⅔ full. Stekes ca. 18 min. eller til de er gyldne på 200 grader midt i ovnen.
Om Muffins uten egg
Egg er en viktig ingrediens i de fleste bakverk, men det er faktisk fullt mulig å bake deilige muffins uten å bruke egg. Det er flere grunner til at folk velger å bake uten egg. Noen gjør det på grunn av allergier, fordi de følger et vegansk kosthold, eller rett og slett fordi de er tom for egg.
Egg gir struktur, fuktighet og binder de andre ingrediensene sammen i bakverk. Men det er flere andre ingredienser som kan fungere like effektivt. Et alternativ er å bruke en banan eller eplemos i stedet for egg. En halv most banan eller 1/4 kopp eplemos kan erstatte ett egg i de fleste oppskrifter. Både banan og eplemos gir fuktighet og bidrar til å binde de andre ingrediensene sammen. De gir også litt ekstra smak til muffinsene.
Hvis du ikke vil at bakverket skal smake av banan eller eple, kan du bruke linfrø eller chiafrø som eggerstatning. Bland bare en spiseskje frø med tre spiseskjeer vann, la det svelle i 15 minutter og voila, du har en «frø-egg». Det finnes også egne egg-erstatningsprodukter å få kjøpt i helsekostbutikker og noen supermarkeder.
Men kanskje lurer du på hvordan muffinsene blir uten egg? På grunn av eggerstatningene, vil teksturen være litt annerledes enn tradisjonelle muffins. De vil være litt mer tette og fuktige, men fremdeles deilige. De kan også være litt mer skjøre, så det er best å la dem avkjøle helt før du spiser dem.
En annen ting å huske på når du baker uten egg er at bakepulver og/eller natron er ekstra viktige. De bidrar til å gi muffinsene løft og luftighet. Du kan også prøve å piske eggerstatningen godt for å tilføre mer luft til blandingen.
Å lage muffins uten egg kan høres komplisert ut, men det trenger det absolutt ikke å være. Med litt erfaring vil du raskt lære deg hvilke metoder og ingredienser som fungerer best for deg. Og uansett grunnen til at du velger å bake uten egg, kan du være sikker på at resultatet blir både smakfullt og næringsrikt. Og det beste av alt – du kan nyte muffinsene uten å bekymre deg for egg!.