Mer om emnet: Persetorsk
Persetorsk er en fascinerende art i torskefamilien. Mange vet ikke dette, men persetorskens mer kjente navn, hyse, kommer av norrønt ‘Hysa’ som betyr å skjule eller gjemme seg. Navnet er treffende, gitt at persetorsk prefererer kalde, dype vann og går så dypt som over tusen meter under overflaten.
Persetorskens form og egenskaper er tilpasset livet i store dyp. Med en veldig lett kropp og liten svømmeblære er denne fisken i stand til å tåle det enorme trykket på store dyp. Fargen er vanligvis sølvgrå på sidene og hvit på magen, men kan variere avhengig av habitat. Øyenfargen er også karakteristisk: den er spesielt stor og lysende i forhold til kroppen, og den hjelper persetorsken til å se i de mørke vannmassene den lever i.
En interessant ting ved persetorsk er dens diett. Disse fiskene er altetende og tar det de kommer over av småfisk, blekksprut og krepsdyr. Men, det som gjør denne fisken veldig spesiell er at den også kan være kannibalistisk. Persetorskene er kjent for å spise sin egen art, særlig de unge individene, dersom matmangelen tvinger dem til det.
På tross av å være en viktig fisk i Norges fiskeindustri, har persetorsk mange trusler. Overfiske og klimaforandringer utgjør de største farene, hvor sistnevnte kan forårsake endringer i temperatur, strøm- og lysforhold som kan være skadelig for persetorsken. Populasjoner kan også bli påvirket av marine sykdommer, rovdyr og bytteforholdene for andre fiskeslag.
Persetorsk er gjenstand for kommersiell fiske og er en verdifull matkilde for mange nordmenn. Den fiskes hovedsakelig med trål, snurrevad, og garn. Imidlertid setter noen fiskere i verk ansvarlige fiskemetoder for å sikre at persetorskbestandene forblir bærekraftige.
Persetorsken er en enestående art som spiller en vesentlig rolle i det maritime økosystemet og for oss mennesker som nyter dens smakfulle kjøtt. Ved å skape oppmerksomhet rundt dens eksistens og utfordringer, kan vi bidra til å sikre denne unike skapningens overlevelse for kommende generasjoner.
Det må da være feil i koketiden. går utfra at det skal være 7-8 minutter.
Persetorsk er en av mine favoritt fiske måltider.
Vil bare gjøre oppmerksom på at dere har glemt å notere i oppskriften at fisken skal strøes med salt og sukker når den legges i press.