Helstekt svinefilet med grønnpeppersaus

Ingredienser:

5-600 gram svinefilet smør til steking 1 ts salt litt kvernet hvit pepper GRØNNPEPPERSAUS: 1 ss smør 1 gul løk, finhakket 1-2 ss lett knust grønn pepper 1 ss sennep, gjerne lys fransk 1 dl vann 1/2 til 1 buljongterning (gjerne hønsebuljong) 3 dl. kremfløte (Og selvfølgelig litt hvitløk hvis du har lyst! 🙂

Tilberedning:

Begynn med sausen: Smelt smøret i en kasserolle, legg i løken og la den surre på svak varme uten å bli brun. Ha i grønnpepperen, og surr etpar minutter til. Ha i sennep, og spe med fløte, vann og ha i buljongterningen.(Og evt. hvitløk.) La sausen koke inn litt til passe tykk konsistens under omrøring. Tørk svinefileten, og brun smøret i en stkepanne. Stek hele fileten i 10 – 15 minutter, og snu den så den blir pent brun rundt hele. Salte og pepre. Skjæres i tykke skiver på skrå, hell litt av den varme sausen over, og server resten ved siden av. (Fileten kan selvsagt også skjæres i skiver, brunes og evt. trekke litt i sausen, – se fremgangsmåte under oppskriften «Svinefilet med fløtesaus!) Som tilbehør: Salat eller bønner/sukkererter. Kokte mandelpoteter, ris, båndspaghetti, eller kanskje Hasselbackpoteter.

Porsjoner:
4

Mer om Helstekt svinefilet med grønnpeppersaus

Helstekt svinefilet med grønnpeppersaus er en utrolig deilig rett som kan serveres ved de mest spesielle anledninger. Det er mange unike og interessante aspekter ved denne retten som mange mennesker kanskje ikke er klar over. For eksempel, er det ikke bare måten svinefileten tilberedes på som gir retten sin unike smak, men også ingrediensene som brukes i sausen har stor betydning for den generelle smaksopplevelsen.

En av de viktigste komponentene i denne retten er den karakteristiske grønnpeppersausen. Den blir ofte laget ved å knuse grønne pepperkorn i en morter før de tilsettes i en saus av fløte, hvitvin, sjalottløk, og kyllingkraft. Denne sausen har en særegen, litt krydret smak, som komplementerer svinefileten perfekt. En annen faktor som bidrar til sausens smak, er at pepperkornene får trekke i sausen i noen minutter. Dette er en prosess som frigjør flere av pepperkornenes aromatiske oljer, og skaper en dypere, mer komplisert smaksprofil.

En annen viktig del av denne retten er naturligvis selve svinefileten. For å få en deilig helstekt svinefilet er det mange aspekter man skal ta hensyn til. For det første er det viktig å gi kjøttet romtemperatur før det skal i ovnen. Dette bidrar til et jevnere og bedre stekeresultat. Fileten bør også brunes i stekepannen før den går i ovnen, for å låse inne saftigheten.

Tilberedning av svinefileten i ovnen burde foregå på en moderat temperatur, til kjernetemperaturen er mellom 70-75 grader. Det er viktig å la kjøttet hvile etter steking, noe som gjør at kjøttsaftene får tid til å fordele seg, og dermed bidrar til et mer saftig og smaksrikt kjøtt.

Helstekt svinefilet med grønnpeppersaus er virkelig en rett hvor hver enkelt komponent har sin svært viktige rolle. Fra svinefiletens perfekte steketemperatur, til grønnpeppersausens unike smaksprofil, er det få retter som virkelig kan hamle opp med denne norske klassikeren. Ved å følge disse teknikkene, er det ingen tvil om at det blir et vellykket måltid som alle vil nyte.

På tross av sin rikdom og dybde av smaker, er helstekt svinefilet med grønnpeppersaus faktisk en rett som er relativt enkel å tilberede. Det eneste som virkelig kreves er tålmodighet og oppmerksomhet på detaljer – og selvfølgelig god kvalitet på ingrediensene. Med disse elementene på plass, er man klar til å servere en rett som virkelig imponerer.

Legg igjen en kommentar