Ingredienser:
500 g Spaghetti (De Cecco er best, alternativt annen italiensk type, aldri Sopps!)
6 store fine løk uten flekker
5 stilker italiensk bladpersille (vanlig persille ikke et alternativ)
4 spiseskjeer extra virgin oliven olje
50 g smør
salt
nykvernet sort pepper
150 g parmeggiano reggiano (ikke Grana Padano)
1 dl Noilly Prat (eller annen tørr Vermuth)
En stor bolle til tossing av pasta
Tilberedning:
Skrell og skjær løken i tynne, tynne skiver.
Legg løken sammen med smør og olje i en stor Sautepanne med lokk på lav varme i minimum 45 minutter. Løken skal ikke bli brun men myk.
Ta av lokket, øk tempraturen og kok til all v ske forsvinner, mens man stadig rører i løken. Efter ca. 10 minutter vil løken anta en gylden brun farge.
Kvern mengder av sort pepper over løken og tilsett et par teskjeer salt. Dette er viktig eftersom løkens sakte koking har omdannet stivelsen til sukker.
Kok spaghetti i rikelig salted vann efter anvisning på pakken (men pass godt på)
Hakk persillebladene og riv osten.
3 minutter før pastæn er ferdig, økes temperaturen på løkblandingen, vinen blandes i.
Sil godt av pastæn, bland persille med løksausen og derfter denne med pasta og parmeggiano.
Kværn sort pepper over og server.
Dette er garantert den beste pastaretten du har smakt, forutsatt at alle steg følges til punkt og prikke.
NB. Dersom du har pastamaskin.
Lag pastadeig bestående av kun eggeplommer og finbakstmel. Kjør deigen til tykkelse 5. Bruk den fine innstillingen og lag Tonarelli (tynne kvadratiske pastabånd) tilsett et par spiseskjeer ekstra med smør eftersom fersk pasta trenger mere saus og du er i himmelrike.
Porsjoner:
4
Mer om Spaghetti med løksaus
Spaghetti med løksaus er en autentisk italiensk rett som er elsket av mange mennesker over hele verden. Selv om konseptet i utgangspunktet er veldig enkelt, består av pasta og løkbasert saus, er det rom for mye variasjon og interesse i dette retten. Fra forskjellige typer pasta til forskjellige løksauser, er det ingen ende på de kreative mulighetene som tilbys. Dette gjør det til en fleksibel, allsidig middagsalternativ.
Forberedelsene til en deilig spaghetti med løksaus starter med kvalitetsingredienser. Spaghetti bør være av høy kvalitet, helst laget av durumhvete for å sikre at den beholder sin tekstur etter koking. Løken, hovedingrediensen i sausen, bør være søt og karamellisert for å gi sausen en dyp, rik smak. Andre ingredienser som kan brukes for å forbedre smaken av sausen inkluderer hvitløk, ferske urter, tomatpuré, hvitvin og olivenolje.
En klassisk variant av spaghetti med løksaus er Spaghetti alla Genovese. Denne oppskriften kommer fra Genova-regionen i Italia og bruker en blanding av løk, storfekjøtt og hvitvin som er kokt sakte til det utvikler en dypt aromatisk, rik smak. Andre varianter av spaghetti med løksaus kan inkludere ekstra ingredienser som sopp, bacon, kylling, eller til og med sjømat.
Selv om det er en enkel pastarett, tar forberedelsen av spaghetti med løksaus litt tid. Løken må sakte karamelliseres, noe som kan ta opptil en time, for å frembringe dens naturlige sødme. Kjøttet, hvis det brukes, skal være mørt og smeltende. Til slutt bør sausen være tykk og glatt, et perfekt komplement til al dente spaghetti.
Spaghetti med løksaus kan serveres med et dryss av revet parmesanost på toppen for ekstra smak, sammen med en side av friskt, sprøtt brød for å suge opp den deilige sausen. Match med en lett salat og ditt valg av vin for et balansert, deilig måltid.
Kort sagt, spaghetti med løksaus er en velsmakende, tilfredsstillende rett som tilbyr mye rom for kreativitet. Det kan være så enkelt eller så sofistikert som kokeren ønsker, noe som gjør det til en ideell middag for enhver natt av uken. I slutten av dagen er denne deilige, hjertevarmende retten et levende bevis på at noen ganger er de enkleste tingene i livet de beste.