Ingredienser:
1 kg kjøttdeig
250 g sellerirot
250 g gulerot
1 stor løk
litt matolje
Tilberedning:
Kjøttdeigen brunes lett i olje i en stor panne. Selleri og gulerot rives på råkostjern. Løken hakkes fint. Ha alle grønnsakene i kjøttdeigen og la det surre med 4-5 min og krydre med salt, pepper og annet hvis du ønsker det.
La alt avkjøles til lunkent. Form massen til en avlang klump midt på vårrullwrappen, brett et hjørne over på tvers og så sidehjørnene over der igjen. Nå kan du rulle vårrullen sammen og fukte den siste spissen så det blir som lim som holder den sammen.
Friteres til svakt gyldne i frityrolje.
Tips; Lag opp så mange som mulig og frys noen ned før friteringen. Da kan du ta opp noen dann og vann til et enkelt måltid. De er deilig å dyppe i litt god chilisaus.
Mer om: Vårruller
Vårruller er mer enn bare en lekker asiatisk delikatesse. Selv om konseptet oppsto i det øst-asiatiske kjøkkenet, har forskjellige kulturer og regioner verden over tilpasset retten til sine særegne smaker. Den sør-vietnamesiske varianten «Goi Cuon», for eksempel, er en forfriskende blanding av ferske grønnsaker, urter, reker og grillet svinekjøtt, innrammet av en gjennomsiktig rispapir. Det serveres ofte med en peanøttsaus til dipping.
Når det kommer til ingrediensene i vårruller, er det ingen fastsatt regel. Vanligvis inneholder de en kombinasjon av protein, som kylling, svin, reker eller tofu, sammen med en rekke grønnsaker, inkludert kabbage, gulerøtter, og bønner. Urter som koriander, mynte og basilikum brukes ofte for å forsterke smaken. Alt dette pakkes inn i et lag med rispapir eller eggdeig og stekes eller frityrstekes til gullbrun.
En annen interessant fakta om vårruller er deres symbolikk. I Kina, er det en tradisjon å spise vårruller under feiringen av det kinesiske nyttår, som også er kjent som «vårfestivalen». Rullene er ment å symbolisere velstand og et nytt begynnelse, da formen minner om gullbarer fra det gamle Kina.
Likevel er det viktig å merke seg at det er utallige varianter av vårruller. Fra de sprø indonesiske «Lumpia» til de myke og ferske vårrullene i Vietnam, eller de saftige og krydrede variantene fra Filippinene, er det virkelig ingen grenser for kreativitet når det gjelder denne retten. Uansett kultur eller region, er våruller en matrett elsket av mange, takket være dens allsidighet både når det kommer til ingredienser og matlagingstil.
Oppsummert, vårruller er en kulinarisk skatt som strekker seg over ulike kulturer. De kan tilberedes på utallige måter og hver versjon bringer med seg en unik smakssammensetning og tekstur. Ingen tvil om at vårruller vil fortsette å være en favoritt på verdensbasis.