Jægergryte

Ingredienser
1 kg bog av hjort eller rein 100 g bacon eller flesk 2-3 store løk 2 ss smør eller margarin til steking 1 ts salt ½ ts pepper 3 dl rødvin 150 g stenfrie svisker
Tilberedning
Skjær kjøttet i strimler eller store terninger. Skjær flesket i skiver og rull dem sammen. Fest eventuelt med tannpirker eller lignende. Skrell løken og den den i båter. Lettbrun litt smør eller margarin i en stekepanne og brun flesket først, brun deretter kjøttet og løken. Tilsett litt mer stekefett om nødvendig. Legg alt etter hvert over i en kjele. Bruk ikke jerngryte når det tilsettes vin. Kok ut pannen med ca 1 dl vann eller kraft og slå det i kjelen. Ha i salt og pepper og hell på rødvinen. La det trekke ved kokepunktet til kjøttet er mørt, 60-90 minutter. Legg sviskene i mot slutten av koketiden, de skal bare bli gjennomvarme. Smak retten godt til. Ta ut pinnene i flesket. Server retten med potetmos eller kokte poteter til, gjerne også brunet sopp, enten ved siden av eller i gryten. Tomater kan brukes som pynt. Mykt eller hardt brød er også godt til.

Mer om emnet: Jægergryte

Jægergryte er en særdeles populær matrett i Norge. Navnet kommer av det tyske ordet «jäger», som betyr jeger, noe som indikerer at retten har røtter i jegertradisjonen. Det er en rik og fyldig gryte, som ofte inneholder ulike typer kjøtt, sopp og grønnsaker, men oppskriften kan variere mye fra kjøkken til kjøkken, og region til region.

En vanlig versjon av jægergryte har svinekjøtt som hovedingrediens. Men det finnes også varianter som bruker lam, vilt eller storfekjøtt. Soppen som brukes pleier oftest å være sopp som vokser vilt i norske skoger, som kantareller eller steinsopp, men vanlig sjampinjong kan også brukes. Gryten får en kremet konsistens fra fløte, og en dybde av smak fra krydder som timian, laurbærblad og rosmarin.

Jægergryte er kjent for sin rike og fyldige smak, og er ofte serveres med poteter, enten kokt eller stekt, for å dekke behovet for stivelse. Det er en rett som virkelig varmer, og derfor er den spesielt populær i de kalde, norske vintermånedene. Imidlertid er det ingen fast regel for når man kan nyte denne retten, og mange nordmenn lager den året rundt.

I tillegg til at jægergryte er en smakfull og mettende rett, er det også en uformell og sosial matrett. En stor gryte som settes midt på bordet oppfordrer til samling og deling, noe som gjør at jægergryte er et populært valg for familie- eller vennemiddager.

Avslutningsvis kan det nevnes at jægergryte, til tross for sin rike og komplekse smak, er en relativt enkel og ukomplisert rett å lage. Dette gjør at den er tilgjengelig for alle typer kokker, fra nybegynnere til erfarne kulinariske eksperter.

Legg igjen en kommentar