Roser på matbordet

Det er alltid trivelig med en bukett vakre blomster på bordet, men hva med å sette frem blomster som man faktisk også kan spise? Stadig fler får øynene opp for at hagens skjønnheter ikke bare er til pynt, men faktisk også er spiselige, blant annet roser, ringblomst og syrin kan benyttes. Det samme med stemorsblomst, lavendel og fioler. Nå skal man ikke tro at det å bruke roser i maten er noen ny oppfinnelse. Nei, allerede i middelalderen var blomster og kronblader et hyppig innslag i maten og blir nevnt i flere gamle kokebøker og oppskrifter. Så neste gang det inviteres til middag er det bare å sette frem blomster også til fortæring, men husk, ikke bruk blomster du ikke kjenner opphavet til. De kan være sprøytet, og følgelig giftige.

Mer om: Roser på matbordet

Roser på matbordet kan være en elegant dekorasjon som ikke bare sjarmerer gjestene, men også forhøyer atmosfæren rundt måltidene. Men visste du at roser også kan brukes i matretter og drikker?

Tidligere ble roser brukt til å tilberede delikate retter og er fortsatt i bruk i noen asiatiske og midtøstlige kulturer. De brukes ofte for deres duftende kvaliteter og for å gi rettene en unik smak. Rosenvann er et effektivt ekstrakt som kan tilsettes i alt fra grøt, kaker, cocktails og til og med yoghurt for å gi en subtil blomsterduft og smak. Rosebladene kan også spises og brukes i hvitløksbrød, salater, dessert og dekorasjoner.

I tillegg til å tilby en fascinerende estetisk appell, gir roser også helsefordeler. De er en god kilde til vitamin C, og forskere har oppdaget deres antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaper som kan hjelpe med fordøyelsesproblemer og lindre stress.

Men det er viktig å merke seg at ikke alle roser er spiselige, og noen kan til og med være giftige. Forbruk av roser bør bare skje når de er organiske og dyrket uten bruk av plantevernmidler eller kjemikalier. Det anbefales alltid å kjøpe spiselige roser fra anerkjente produsenter for å være på den sikre siden.

Så neste gang du planlegger et middagsselskap eller vil gjøre noe ekstra for en spesiell anledning, hvorfor ikke eksperimentere med roser på matbordet – ikke bare som dekorasjon, men også som en del av menyen din. Med riktig bruk kan disse vakre blomstene forvandle enhver middag til et eksquis og minneverdig gastronomisk eventyr.

Legg igjen en kommentar