Frankrike har på mange måter vært et foregangsland, ikke bare politisk, men ikke minst på kjøkkensiden. Allerede i middelalderen skilte franske matvaner seg ut i form av ekstravagante banketter med overdådig bruk av dekorasjoner og krydder i maten, og kokkenes interne kniving om å fremstille de mest raffinerte rettene førte til at disse ble omtalt langt utenfor landets grenser. Likevel skulle man helt opp i år 1900 før det franske kjøkken ble definert som “haute cuisine” og fikk den standarden det har i dag. Det franske kjøkken defineres ofte gastronomisk ut fra hvilken region man befinner seg i og i 2010 ble det oppført på UNESCOs liste over “Mesterverker i muntlig og immateriell kulturarv”.

Mer om: Fransk cuisine

Fransk matlaging er kjent over hele verden for sin eleganse og kvalitet. Faktisk, er det noen spesielle aspekter ved fransk cuisine, utover de kjente rettene, som virkelig skiller det fra andre tradisjoner.

Ett av de mest karakteristiske trekkene ved fransk matlaging er den eminente bruken av ferske, lokale råvarer. Franske kokker er stolte av å bruke sesongens grønnsaker og frukt, lokalt oppdrettede kjøtt og ferske sjømat for å lage deres retter. Dette fører til en uttrykksfull variasjon i rettene, avhengig av region og årstid.

Videre er det en stor vektlegging på kvalitet i fransk matlaging. Retter lages ofte tidkrevende og med stor oppmerksomhet på detaljer, noe som fører til subtile smaker og unike kombinasjoner. Dette er tydelig i alt fra det daglige brødet, til komplekse sauser og desserter som Crème Brûlée.

Et annet distinkt trekk ved fransk mat er strukturen på et måltid. Franskmenn ser på maten som en sosial begivenhet, hvor det er satt av tid til å nyte maten og samtalen rundt bordet. Måltidet er ofte inndelt i flere deler, fra aperitif og forrett, til hovedrett, ost, dessert og kaffe.

Til slutt, kan man ikke glemme franskmenns kjærlighet for ost og vin. Frankrike produserer over 400 forskjellige typer ost, og hvert område har sin egen spesielle vin. Disse to elementene er ofte fremhevet i måltidene og bidrar til den rike, varierte opplevelsen av fransk cuisine.

I sum, er fransk cuisine kjent for sin bruk av ferske, lokale ingredienser, fokus på kvalitet, strukturerte måltider og en dyp kjærlighet for ost og vin. Det er en kulinarisk tradisjon som virkelig feirer matens nytelse.