Bacalao – Portugisisk rett med norsk fisk

På slutten av åttitallet besøkte jeg Madeira, og en kveld var jeg i behov av en drosjetur på et par timers lengde. Taxisjåfører er ofte glade i å prate og spesielt hvis du skal tilbringe noen timer i samme bil som dem. Denne kveldens såfør var ikke noe unntak. Bilen var vel knapt satt i gir før han lurte på hvor jeg kom fra. Og da jeg opplyste at det var Norge, hadde min kjære sjåfør temaet klart. I to timer på smale og bratte veier fikk jeg høre alt om Bacalao og portugisernes takknemlighet over norsk klippfisk. Det fantes faktisk ikke grenser for fantastisk denne retten var. Det nærmet seg religiøs stemning i bilen denne kvelden. Selv om min begeistring for fisk er noe moderat, var jeg jo nødt til å prøve den så snart jeg kunne etter denne kveldens hyllest. Og rett skal være rett, bacalaoen har fått seg en ny tilhenger. Mange år og utallige porsjoner senere ble jeg overasket på nytt. I min villfarelse har jeg alltid trodd at denne matretten opprinnelig er norsk. Noe som plutselig gikk opp for meg at var feil. Den er i følge ryktene introdusert av fiskeoppkjøpere av spansk herkomst tidlig på 1800 tallet for oss nordmenn.  I landene rundt Middelhavet brukes også ordet Bacalao som en felles betegnelse for mange forskjellige retter. Men en ting har alle disse matrettene felles og det er at hovedingrediensen er klippfisk, og den skal være fra Norge. Andre ting som skal være i en god gryte Bacalao er tomatpure, løk og poteter. Og en god olivenolje. Personlig liker jeg godt å tilsette både hele oliven og bra med hvitløk. Noen varme bagetter til, og kvelden er nødt til å ende i feststemning

Mer om: Bacalao – Portugisisk rett med norsk fisk

Bacalao, en populær rett både i Norge og Portugal, har faktisk en interessant historisk forbindelse mellom de to landene. Selv om opprinnelsen til Bacalao er portugisisk, er hovedingrediensen, tørrfisk, hovedsakelig importert fra Norge. Dette unike forholdet startet i det 15. århundre, da Portugal begynte å importere tørrfisk fra Norge, og retten Bacalao ble født.

Bacalao-retten har mange varianter avhengig av regionen i Portugal. En av de mest kjente variantene kalles ‘Bacalhau à Brás’. Denne versjonen består av tørrfisk, poteter, løk og egg, og er populær over hele landet. I Norge serveres Bacalao gjerne med brød eller poteter og kan også inkludere sorte oliven for ekstra smak.

Mange tror kanskje at Bacalao kun er en fiskerett, men den tilbyr mye mer enn det. Poteter og løk, som ofte brukes i retten, tilføyer en rik tekstur, mens olivenolje, hvitløk og tomater bidrar til en fyldig smak. I tillegg er tørrfisken som brukes, rik på protein og omega-3-fettsyrer, noe som gjør Bacalao til et sunt måltid.

Bacalao er like populær i Norge som i Portugal, men tilberedningen kan variere. I Norge tilberedes fiskebitene i tomatsaus, sammen med paprika, løk, hvitløk, chili, olivenolje, poteter og oliven. Dette gir en rik og hjertelig rett, perfekt for kalde norske vintre.

Bacalaos popularitet skyldes ikke bare dens deilige smak, men også dens kulturelle betydning. Det representerer en historisk og kulturell forbindelse mellom Norge og Portugal som strammer over århundrer. Å spise Bacalao er mer enn bare et måltid; det er en kulinarisk opplevelse som feirer kulturarv, handelsforhold og århundrer med tradisjon.

Legg igjen en kommentar