Cucumis sativus L.

Agurk betegnes også som slangeagurk og hører til gresskarfamilien ( Curcurbitaceae ). Agurkplanten stammer fra det nordlige India, hvor den vokser vilt ved foten av Himalayafjellene. De spiselige typene av agurk, som er mindre bitre enn de ville typene, har vært dyrket i minst 3000 år, blant annet i Kina.

I det gamle Egypt ble agurk kjent idet den finnes i utsmykkingene i templene. Fra Egypt bredte den seg til de andre Middelhavslandene og senere med romerne til resten av Europa.

Agurken har derfor vært kjent og brukt gjennom hele middelalderen, men først i dette århundret er den blitt vanlig i Norge i den formen vi kjenner den.

Agurkplanten er en ettårig slyngplante. Selve agurken er egentlig en umoden frukt der de uutviklete frøene sitter i 6 rekker. Mens det tidligere var et problem med bitre agurker finnes det i dag arter som utelukkende gir velsmakende frukter.

Cucumis-slekten er stor og omfatter utover slangeagurker også drueagurker og sylteagurker.

Betydning i kosten
Agurk hører til de svært lavenergiholdige grønnsakene. Agurk inneholder mye kalium og vitamin C.

Agurk, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
51 k
12.2 kcal
Protein 0.7g
Karbohydrat 2.1g
Fett 0.1g
Protein 23.3 %
Karbohydrat 70 %
Fett 7 %

Typiske feil
Kjøleskader (innsunkne flekker, glasert fruktkjøtt), uttørking, ethyllikkader (gulfarging), råte (oftest i endene) og fremskreden frøutvikling (fortykkelse i blomsterenden).

Oppbevaring og holdbarhet
Den ideelle oppbevaringen for agurk er ved 7-14°C og 95-100 % relativ fuktighet, avhengig av art.
Agurken har en holdbarhet på ca. 8-10 dager ved 7-14°C. De er følsomme for kuldeskader og den indre temperaturen bør aldri bli mindre enn 10°C.

Sesong
April-november

Konserveringsformer

Dypfrysing
Agurkene skjæres i tynne skiver og fryses i passende porsjoner. De tines opp i eddikmarinade som skal være sterk, fordi den trekker vannet ut av agurkene.