Skreisuppe

Ingredienser
2 l fiskekraft av skreiavskjær 80 g (6ss) hvetemel 80 g margarin 1 stor løk 250 g gulrøtter 150 g purreløk 200 g skrei 50 g laks gressløk 2,5 dl fløte salt, hvit pepper, eddik og sukker persille
Tilberedning
Kok kraft av skreibein og skreiavskjær og fjern kokeskummet med jevne mellomrom. La det hele trekke en god halvtime. Sil deretter av fiskekraften. Smelt margarin, rør i hvetemel, spe med fiskekraften til ønsket konsistens. La det småkoke i ca. 20 minutter og tilsett løk og gulrøtter. Når grønnsakene er nesten ferdig kokt, tilsettes skrei og laks skåret i terninger, så purre, gressløk og fløte. Suppen må ikke koke nå, bare trekke. Smakes til med salt, hvit pepper, eddik og sukker. Dryss hakket persille over ved servering.

Mer om Skreisuppe

Skreisuppen er en tradisjonell, nordnorsk rett som har reist verden rundt. Denne suppen er kjent for sin deilige smak og rike ernæringsinnhold. Skreien er en vandrende torsk som vandrer fra Barentshavet til gyteplassene langs kysten av Nord-Norge i februar og mars. Den sørger for et ikke ubetydelig inntektstilskudd til kystbefolkningen ved å lokke til seg turister fra inn- og utland, spesielt japanere og italienere.

Det særpreget som gir skreisuppen dens berømmelse er fiskebuljongen. Tradisjonelt lages buljongen ved å koke skreiens hode og ben til en kraft som er ekstra næringsrik. Skreien kokes deretter i denne buljongen sammen med grønnsaker som hvitløk, purre, potetbiter og gjerne litt sellerirot. Andre ingredienser kan inkludere kremfløte, hvitvin og urter som persille og dill.

Skreisuppen fungerer både som hovedrett og forrett, avhengig av serveringsmål og kulturen det serveres innen. I Nord-Norge blir skreisuppen ofte servert som en hovedrett i middag, akkompagnert av flattbrød eller grovbrød. I andre deler av Norge er det vanlig å servere retten som en forrett til større middagsarrangementer eller selskaper.

Skreisuppen har også unike helsefordeler. Den er rik på protein, omega-3 fettsyrer, vitaminer og mineraler, og derfor er den ideell for de som ønsker å følge et sunt kosthold. Skreiens høye omega-3 fettsyreinnhold bidrar til å redusere betennelser og styrke immunforsvaret. Videre inneholder den også positivt konsentrasjoner av viktige mineraler som jod og selen, samt vitaminer som B12.

Ingen tradisjonell norsk oppskrift ville være komplett uten sin plass i folklore og kulturell praksis. Skreisuppen har sin rot i nordnorske fiskesamfunn, der den ble tilberedt og delt blant familie og naboer. I dag gjenstår disse tradisjonene, og mange nordmenn ser frem til «skreisesongen» hvert år.

Sammenfattet er skreisuppen en herlig del av norsk matkultur, en som kommer fra hjertet av Nord-Norge og sprer sin berømmelse over hele verden. Det er en trøstende, næringsrik og smakfull rett som ikke bare serverer magen, men også sjelen. Og først og fremst er det en unik blanding av de friskeste ingredienser naturen har å by på, en rett som hyller både havet og jordbruket, og forener dem i en gryte.

Legg igjen en kommentar