Kjøttfondue

Ingredienser: Denne retten tar utganspunkt i fondue, bare med kjøtt. Retten er opprinnelig sveitsisk, og det brukes tradisjonelt ost, men det finnes også varianter med sjokolade og kjøtt, som jeg bruker i denne oppskriften. 1 kg mørbrad av storfe 1l druekjerneolje Timian 600 g poteter 300 g fersk sjampinjong 1 fedd hvitløk Smør Tilberedning: Kok poteter ca 20 minutter ( til de er møre ). Kutt hvitløk i småbiter. Smelt smør i en stekepanne og stek hvitløken med sjampinjongene. Når sjampinjongene er godt brunet, er de klare. Krydre med salt og nykvernet pepper. Varm druekjerneolje i fonduegryten på stekeplaten. Legg timian oppi oljen. Oljen må varme veldig varm, ca. 180 grader. Skjær kjøttet i terninger. Legg gryten over på varmestativet. Nå er det bare å stikke kjøttet på fonduegaflene og ha de i den varme oljen. Som dip til kjøttfondue, anbefaler gourmeten disse produktene: – Løkchutney med honning – Chutney av røde paprikaer – Chutney av klementin Du finner dem her Porsjoner: Til 6 personer

Om Kjøttfondue

Kjøttfondue er en svært interessant og sosial matlagingstil som stammer fra Sveits, men som har blitt populær over hele verden. Det er en tradisjonell rett som lar deg utforske forskjellige kombinasjoner av smaker, samtidig som du engasjerer andre i matlagingen. Nøkkelen til en fantastisk kjøttfondue er å ha et variert utvalg av ingredienser og godt marinert, høykvalitets kjøtt.

Kjøttfondue er ikke bare et måltid, det er en opplevelse. Man sitter vanligvis rundt et bord med en gryte full av varm olje eller buljong plassert i midten. Dette kalles ofte fonduegryten. Hver person har en lang gaffel hvor de kan spidde et stykke kjøtt og senke det i den varme væsken for å lage mat. Dette lar hver enkelt person tilpasse stekingen av kjøttstykkene etter sin egen smak.

I tillegg til det valgte kjøttet, er det vanlig å ha et utvalg av sauser tilgjengelig for å krydre kjøttet etter steking. Noen populære valg kan være sennep, urtesaus, hvitløksaus, soyasaus eller chilisaus. Grønnsaker som brokkoli, asparges, paprika og sopp er også populære tilbehør, og kan enten kokes i fonduegryten sammen med kjøttet, eller servers rå på siden.

Valget av kjøtt kan variere avhengig av personlige preferanser og lokale tradisjoner. Oksekjøtt er det mest typiske kjøttet brukt i fondue, men svinekjøtt, fjærkre og vilt kan også være gode alternativer. Det er også verdt å nevne at sjømat kan være en deilig variant for dem som foretrekker det. Alle typer kjøtt bør skjæres i små, jevnstore terninger for å sikre at de koker jevnt.

I mange deler av verden, inkludert Norge, er det å spise kjøttfondue ofte en sosial begivenhet, spesielt rundt høytider og feiringer. Det er en hyggelig måte å tilbringe tid sammen med familie og venner på, samtidig som man nyter velsmakende mat. Det er også ganske allsidig, da det kan tilpasses forskjellige dietter og matpreferanser.

Til slutt er det viktig å merke seg at mens kjøttfondue er en relativt enkel rett å lage, krever den også forsiktighet. Oljen eller buljongen i fonduegryten er meget varm og det er viktig å håndtere den med omhu for å unngå brannskader. I tillegg er det også verdt å nevne at kjøttet skal være fullstekt før det konsumeres for å unngå matbårne sykdommer. Med dette i bakhodet kan alle glede seg over den deilige og sosiale opplevelsen som kjøttfondue har å tilby.

Legg igjen en kommentar