Sankthans-sild

La deg inspirere av våre svenske naboer og gjør sommersilden til midtpunktet på Sankthans-bordet til helgen. Midtsommer er å regne som nasjonaldag i Sverige, med langt sterkere midtsommertradisjoner enn vi har her til lands. Svenskene feirer midtsommer lørdagen mellom 20. og 25 juni.  I år er den svenske midtsommeraften lørdag 22. juni, det er nasjonal fridag og årets viktigste familie- og vennefeiring. Sildeboom i Sankthans-helgen sildVi huser hele 35 600 svensker i Norge, de aller fleste bringer svenske tradisjoner til bords når de feirer ”midsommarafton”. Synne Guldbrandsen, ansvarlig for sild i Norges sjømatråd, forteller om ekstra pågang i sildesalget denne helgen, og sier at svenskenes midtsommerfeiring ikke går upåaktet hen i Norge. Nå oppfordrer hun nordmenn til å ta i bruk den sølvfargede delikatessen fra havet. – La deg inspirere av svenskene, og server sild til Sankthans. Silden er på sitt aller beste nå. Den og er fantastisk til sommermat og kan tilberedes på mange forskjellige måter, forteller Guldbrandsen. – Det de færreste vet er at det meste av silden som svenskene spiser, faktisk er norsk! Silden er perfekt å kombinere med ulike smaker, og kan brukes i utallige varianter: På grillen, i den grønne salaten, marinert, i wrap eller i smaksatte sildesalater. Og skal du gjøre som svenskene, serverer du silden med en liten dram attåt. Derfor bør du spise sild Silden inneholder rikelig med fettsyrer og ekstra mye marine omega 3-fettsyrer, som er godt for hjertet og hjernen. Den er fullverdig på protein, i tillegg til at den har vitamin D, A, B12 og mineralet selen.

Mer om: Sankthans-sild

Sankthans-sild er en tradisjonell norsk rett som ofte blir servert under feiringen av Sankthans, også kjent som sommersonens midtpunkt. Navnet kommer direkte fra denne høytiden, og «sild» refererer til hovedingrediensen i denne delikate matretten.

Å tilberede Sankthans-sild involverer typisk en prosess som kalles marinering. Først blir silden renset og delt i fileter. Deretter blir den lagt i en blanding av eddik, sukker og krydder som den blir marinert i. Lager man silden hjemme, kan man la den marinere i alt fra noen timer til flere dager, avhengig av hvor sterk smak man foretrekker.

Selv om det er en tradisjonell norsk rett, har Sankthans-sild også oppnådd popularitet i andre land. I Danmark, Sverige og Finland er det også ganske vanlig å servere denne retten under Sankthans-feiringen. Hvert land har sin egen variasjon av retten, noe som gjør det enda mer spennende å smake på de forskjellige typene Sankthans-sild.

Interessant nok har Sankthans-sild også spilt en viktig rolle i den norske kulturen. Den har blitt betraktet som en symbolsk rett, assosiert med tradisjoner og det å komme sammen. Mange nordmenn har minner om familie og venner som samles for å feire Sankthans med deilige serveringer av marineret sild.

For mange nordmenn er Sankthans-sild uunnværlig i midtsommerfeiringen. Det er en kulinarisk tradisjon som representerer norsk kultur og historie. Så neste gang du feirer Sankthans, hvorfor ikke prøve å servere Sankthans-sild og se hvordan den spesielle smaken kan berike din feiring. Dessuten er sild en helsebringende fisk, så kombinasjonen av god smak og helsefordeler er absolutt verdt å prøve.

Legg igjen en kommentar