Pressemelding fra Ardbeg.

Navnet Ardbog henspeiler på de berømte torvmyrene på øya, som har en avgjørende rolle i fremstillingen av whiskyen.

– De ulike elementene i Ardbog maner frem et inntrykk av de gamle, salte torvmyrene, kombinert med de klassiske undertonene Ardbeg er kjent for, som intens lær, fløtekaramell og røyk, sier Bill Lumsden, direktør for destillasjon og whiskyutvikling i Ardborg.

ardbog-ardbegTo ulike modninger
Ardbog etterfølger den kritikerroste Ardbeg Galileo, som ble kåret til «verdens beste Single Malt» på World Whisky Awards 2013. Ardbog har modnet i ti år på bourbonfat, laget av tradisjonell amerikansk eik og sjeldne spanske Manzanilla sherryfat. Dette gir Ardbog en utpreget salt tekstur, som ytterligere forsterker den salte smaken som preger whiskyen.
– I Ardbog har vi utviklet en ny smaksopplevelse, ved å kombinere to ulike modninger. Som med all Ardbeg handler det om å balansere mange smaker. Kontrasten mellom det salte og søte tydeliggjør Ardbeg posisjon som den mest komplekse av alle Islay malts whiskyer, sier Lumsden.

Røykfylt og kompleks
Torv har lenge vært brukt som brensel til å tørke bygg under maltingen. Torven gir whiskyen en særegen røykfylt aroma. I Ardbeg er det gjennomsnittlige fenolnivået av torv på hele 55 -57 ppm. Det gjør Ardbeg til den mest torvpregede maltwhiskyen i Skottland. Den balanserer den røykfylt intensiteten med en spennende sødme, og resultatet er en maltwhisky med en unik kompleksitet.

Aroma
Pekannøtter, salt toffee, karameller, fudge, lær og en distinkt aroma av urter, lavendel og fioler. Røyken er myk og aromatisk, blandet med salte smaker som blant annet kan minne om Iberico-skinke og oliven.

Tilsetting av vann bringer frem urte, røkt rabarbra, aldrende balsamicoeddik og smakshentydninger fra sherryfatet den er lagret på.

Smak
En rik, kriblende følelse leder inn i en kraftig salt, velsmakende serie av smaker, inkludert saltet cashewnøtter og peanøtter, nellik, anis,  løtekaramell, grønne oliven og et snev av ansjos.

Ettersmak
En lang, dvelende ettersmak, der den klassiske Ardbeg-sødmen (med et hint av lønnesirup) holdes i sjakk av eiketanniner, nellik og kaffegrut.