La deg inspirere av våre svenske naboer og gjør sommersilden til midtpunktet på Sankthans-bordet til helgen.

Midtsommer er å regne som nasjonaldag i Sverige, med langt sterkere midtsommertradisjoner enn vi har her til lands. Svenskene feirer midtsommer lørdagen mellom 20. og 25 juni.  I år er den svenske midtsommeraften lørdag 22. juni, det er nasjonal fridag og årets viktigste familie- og vennefeiring.

Sildeboom i Sankthans-helgen
sildVi huser hele 35 600 svensker i Norge, de aller fleste bringer svenske tradisjoner til bords når de feirer ”midsommarafton”. Synne Guldbrandsen, ansvarlig for sild i Norges sjømatråd, forteller om ekstra pågang i sildesalget denne helgen, og sier at svenskenes midtsommerfeiring ikke går upåaktet hen i Norge. Nå oppfordrer hun nordmenn til å ta i bruk den sølvfargede delikatessen fra havet.
– La deg inspirere av svenskene, og server sild til Sankthans. Silden er på sitt aller beste nå. Den og er fantastisk til sommermat og kan tilberedes på mange forskjellige måter, forteller Guldbrandsen. – Det de færreste vet er at det meste av silden som svenskene spiser, faktisk er norsk!

Silden er perfekt å kombinere med ulike smaker, og kan brukes i utallige varianter: På grillen, i den grønne salaten, marinert, i wrap eller i smaksatte sildesalater. Og skal du gjøre som svenskene, serverer du silden med en liten dram attåt.

Derfor bør du spise sild
Silden inneholder rikelig med fettsyrer og ekstra mye marine omega 3-fettsyrer, som er godt for hjertet og hjernen. Den er fullverdig på protein, i tillegg til at den har vitamin D, A, B12 og mineralet selen.