ca 2 kg oksekjøtt
1 pk eller et nett sjalottløk
Marinade:
1-2 ferske chilipepper
8 ss olje
1 ½ dl rødvin
urtekrydder
salt
pepper
evt. paprikapulver
10 knuste einerbær
Skjær kjøttet i strimler. Fjern kjernene og finstrimle chilien. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Legg kjøtt strimlene i marinaden. La det stå minst en time. Rens sjalottløken, men la den være hel. Surr den i litt olje og ha den over i gryten. Brun kjøttet, litt om gangen, og kok ut pannen mellom hver omgang, tøm over i gryten. Rør inn 1 hvitløksost (Tines smørbare 125 gr) med 1 dl fløte og 4 ss tyttebærsyltetøy. Kok alt dette + 5 ss hot salsa. Spe med vann ca 1 ½ liter tilsammen med vannet til utkokingen av pannen (til det dekker kjøttet i gryten). Ha i et sitrongress dersom du får tak i, +1 «bunta»persillekvast og kok dette med i ca 45-60 minutter. Jevn med maizena eller hvetemel utrørt med litt margarin til passe tykk saus. Serveres med pasta eller kokt ris, og gjerne en frisk salat.
Om Chiligryte
Chiligryte er en av de mest populære gryterettene, elsket for sin rike smak, varme og allsidighet. Når det kommer til chiligryte, er det ikke bare en enkelt oppskrift, det er en hel verden av muligheter å utforske. Fra de tradisjonelle til de mer moderne varianter, er chiligryte et uttrykk for kjærlighet til god mat og krydder.
Chiligryte kan varieres med forskjellige typer kjøtt, som biff, lam, kylling eller til og med vilt. Vegetariske og veganske versjoner er også blitt mer populære, med erstatninger som linser, bønner eller tofu. Faktisk er bønner et klassisk tillegg til mange chiligryter. De svarte bønnene gir en deilig fyldighet til gryten, mens kidneybønner gir den en litt søt undertone. Og naturligvis gir de ekstra proteiner.
En annen viktig komponent i chiligryte er, som navnet tilsier, chili. Det er mange ulike typer chili å velge mellom, fra mild til intens. Ancho-, habanero- eller jalapeño-chili gir alle forskjellige smaker og varmegrader til gryten. Mengden chili kan naturligvis justeres etter smak. Ikke glem at noen av chilisortene er veldig sterke, så det er lurt å tilsette dem forsiktig og gradvis.
Chiligryte kan serveres med mange ulike tilbehør, fra ris, poteter, til nachos eller ferske grønnsaker. Et tradisjonelt tilbehør er maisbrød, en søt og saftig bakst som balanserer chilens heten perfekt. Andre populære sider inkluderer rømme, avokado, koriander og lime for ekstra sitrusfriskhet. Til mange er også en kald øl et velkommen tillegg, hjelper til å dempe krydderenes hete.
En annen attraktiv egenskap med chiligryte er at den er ideell for restemat. Den kan lages i store mengder og fryses ned i porsjoner for en rask og enkel middag på travle dager. Dessuten blir smaken ofte enda bedre etter at gryten har stått og godgjort seg en stund.
Chiligryte er en rett som virkelig kan tilpasses etter smaken og preferansene til den som lager maten. Det er en feiring av krydder, smaker og teksturer som sammen skaper et herlig, varmt og mettende måltid. Uansett hvilket chilivalg du velger, så er chiligryte alltid et deilig, velsmakende alternativ og en flott måte å bringe litt ekstra varme til måltidet.