
«Du er, det du spiser»

Det vi mener med disse ordene er at hvis det du spiser er «dødt» og ikke inneholder noen livskraft fordi produsenten har sugd alt liv og kraft ut av det, hvordan kan du så forvente at det skal skape liv for deg? Når du spiser død mat som bare har litt eller ingen næringskraft i seg (ingen vitaminer, mineraler, enzymer m.fl.), så blir kroppen nødt til å bruke sine egne lagrede ressurser av vitaminer, mineraler, enzymer osv. til å fordøye og ta opp denne døde maten. Du må så å si stjele næringsstoffer fra din egen kropp. Bokstavelig talt suger du livskraften ut av din egen kropp når du spiser mat som er død. Vi kunne også kalle disse matvarene for falske eller minus-matvarer, fordi de direkte motarbeider din helse og utseende. Så før du putter noe i munnen så stopp opp et lite øyeblikk. Spør deg selv om denne maten er full av liv og om den vil medvirke til å vedlikeholde eller bygge opp den kroppen du drømmer om. Eller er denne føden i virkeligheten død og likegyldig slik at den bare vil bidra til at du blir fet og syk? Ville det ikke være en bedre idé å spise det som du genetisk er skapt og programmert til å spise slik at du ikke bare kan holde deg sunn og slank, men også bevare utseendet ditt? Så her er våre 7 enkle og lettanvendelige råd til hva du skal spise og drikke for å få en sunn og atletisk kropp:«Det krever liv å skape liv»
1. Spis bare naturlig, økologisk mat

2. Unngå døde matvarer – husk at det krever liv, å gi liv
Nå spør du nok deg selv om hva døde matvarer er. Det er det i de fleste tilfeller det ikke er økologiske matvarer i form av kjøtt, fisk grønnsaker, frukt, egg, nøtter, kjerner osv. Da er det store sjanser for at maten er død. Her er de 5 verste matvarene du kan spise:A) Unngå alle matvarer som er tilsatt sukker
For omkring 100 år siden spiste vi i gjennomsnitt ca. 0,5 kg tilsatt sukker mens vi i dag spiser omkring 150 ganger så mye sukker. Og når vi nå vet at sukker er tomme, usunne kalorier, er det ikke noe å si på at man konstant føler seg trøtt og er syk om vinteren. Tenk også på at sukker tilsettes mange matvarer bare som smaksforsterker, og for at varene skal holde seg lengre. Har du noensinne tenkt over at det f.eks. i et glass ferdigprodusert bringebærsyltetøy bare er 50 gr frukt pr. 100 gr, mens den samlede sukkermengden er oppe på 45 gr pr. 100 gr marmelade? Ved å spise sunnere og ved å sørge for å få en god nattesøvn kan man helt eliminere behovet for sukker. Visste du for øvrig at bare en spiseskje sukker kan påvirke immunsystemet i opp til 4 timer? Det er bare en av grunnene til at leger er overbelastet med arbeid. Hvis du i fremtiden sørger for å komme i seng i skikkelig tid hver kveld, og du begynner å spise økologisk mat mens du samtidig holder deg unna sukker (også godteri, brus, cola osv.), så vil du svært snart oppleve at du får mer energi, at du ser bedre, sunnere og friskere ut, og at en del sykdom vil tilhøre fortiden.B) Utelat alle former for korn og mel
Det neste du bør tenke på å utelate i kosten din er brød – i hvert fall for en tid. Og det gjelder alt brød, uansett om det er kvalitetsbrød eller de forskjellige typene hvitt brød, for ikke å snakke om kaker. Mange mennesker er ikke klart over at det er et protein i korn som heter gluten. Det anslås at opp mot 50 % av alle mennesker er allergiske eller intolerante overfor gluten. Her er det også verdt å merke at brød er en død matvare med svært liten næringsverdi. Husk, det krever liv å gi liv. Men sjekk på deg selv om du ikke får det bedre uten brød.C) Sannheten om pasteurisert melk
Visste du at melk, etter at meieriene begynte å pasteurisere den ved høye temperaturer, faktisk har blitt en død matvare fordi melkens fintfølende proteinenzymer blir skadet under prosessen? I virkeligheten er definisjonen på pasteurisering at alle proteinenzymene har blitt slått i hjel. Det er en av grunnene til at så mange mennesker, både barn og voksne, er allergiske/intolerante overfor melk. Mange forskere mener at melk bare skal gis til mennesker (og dyr) fra moren deres i oppveksten. Du trenger ikke bekymre deg om du så får nok kalk, for det får du rikelig av hvis du spiser godt med økologiske grønnsaker. Også alle andre pasteuriserte produkter er døde produkter. Fruktjuice, selv de økologiske, har etter de har blitt pasteurisert ved ekstremt høye temperaturer ikke mye med fruktjuice å gjøre, i virkeligheten har de bare blitt til sukkerbomber.D) Den misforståtte soyaen
Soya er dessverre enda en misforstått og usunn matvare som mange fremdeles tror er sunt. Det meste soyaen på markedet er GMO-soya (genmodifisert) og uheldigvis kan soya, med mindre den er fermentert, tilføre deg ubehagelige mengder av kvinnelige hormoner. I virkeligheten tilsvarer det å gi barn p-piller hvis de får soya i forskjellige former. Barn som spiser mye soya får østrogen i en mengde som tilsvarer fem p-piller om dagen. Ja, det er sjokkerende. Soya er ikke den sunne matvaren som den blir reklamert for å være. Soya er meget billig å produsere, og siden det er svært lønnsomt så annonseres det mye for det. Så unngå om mulig å spise soya (finnes i mange produkter), med mindre den er fermentert, og spis den så bare i små mengder slik som japanerne gjør.E) Emballerte matvarer
Vær særlig oppmerksom på alle matvarer som selges emballert. Det gjelder både mat og drikke. Cola, pasteurisert fruktjuic osv. er bare sukkerbomber, som suger alt liv ut av deg. Hvis du ønsker alternativer til vann så drikk ferskpresset juice (gjerne ferskpresset grønnsaksjuice) eller koffeinfri te. Frokostsprodukter, fabrikkkjøtt og andre emballerte matvarer er som oftest fylt med sukker og kjemikalier. Kjemikaliene skal få dem til å se bedre ut, lukte bedre og smake mer samt gi dem en lang holdbarhet. Før du kjøper en vare så tenk først over følgende enkle regler:3. Hvis ikke forfedrene dine spiste det for 10.000 år siden bør du heller ikke spise det
Dette bringer oss tilbake til regel 1 hvor det ble framhevet at forfedrene våre naturligvis spiste: økologisk kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt, egg, nøtter og frø, skyllet ned maten med rent, friskt vann. Hvis du bare gjør det 80 % av tiden, så hold godt øye med resultatet for det vil forbløffe deg! De siste 20 % kan du skeie litt ut.4. Les ingredienslisten før du kjøper en matvare
Før du kjøper en matvare så ta deg bryet med å se etter hva som faktisk er i pakningen. Er det navn på ting som er lette å uttale, som f.eks. kylling, storfekjøtt og lam, eller er det pasteurisert melk, kjemiske betegnelser for kunstige farger, søtemidler osv., som er vanskelige å uttale? Hold deg til de enkle tingene. Bare ved å se på ingrediensene vil du forstå hva som er sunt og hva som er usunt for deg.5. Jo lengre holdbarhetstid, jo mer usunn er varen for deg

6. Unngå kunstige kjemikalier, fargestoffer, smaksstoffer og konserveringsmidler
For bare hundre år siden var vi fri for alle disse tilsetningsstoffene og vi var sunnere enn i dag når vi ser bort fra at medisin, bedre hygiene og avanserte operasjoner nå holder oss lengre i live. Statistikker viser at hver av oss i dag inntar over ti kilo farlige kjemikalier i året. Vi spiser dem i maten vår, vi smører dem på kroppen, og vi puster dem inn med forurenset luft. Så ved bare å lese hva som står på varene og ved bare å putte sunn økologisk mat i munnen kan du ta et kjempeskritt i retning av å forbedre helsen din. Den meget vanlige betegnelsen «kunstig jordbærsmak» gir bare et liten pekepinn om de kjemiske trolldoms- og produksjonevner som kan få en kunstig produsert matvare til å smake som jordbær. En typisk kunstig produsert jordbærsmak som blant annet finnes i en Burger King milkshake består av over 50 kunstige ingredienser: Amyl acetate, amyl butyrate, amyl valerate, anethol, anisyl formate, benzyl acetate, benzyl isobutyrate, butyric acid, cinnamyl isobutyrate, cinnamyl valerate, cognac essential oil, diacetyl, dipropyl ketone, ethyl acetate, ethyl amylketone, ethyl butyrate, ethyl cinnamate, ethyl heptanoate, ethyl heptylate, ethyl lactate, ethyl methylphenylglycidate, ethyl nitrate, ethyl propionate, ethyl valerate, heliotropin, hydroxyphenyl-2-butaone (10 percent solution in alcohol), alpha-ionone, isobutyl anthranilate, isobutyl butyrate, lemon essential oil, maltol, 4-methylacetophenone, methyl anthranilate, methyl benzoate, methyl cinnamate, methyl heptine carbonate, methyl naphthyl ketone, methyl salicylate, mint essential oil, nerolin, neryl isobutyrate, orris butter, phenethyl alcohol, rose, rum eher, gamma-undecalactone, vanillin, and solvent. Tenk på hva alle de stoffene gjør med kroppen din. Leveren din må bearbeide alle disse ingrediensene og når den blir overbelastet kan noen av kjemikaliene ende i blodet ditt, der er det nesten ubegrenset adgang til alle celler i kroppen din. Kunstige smaksstoffer er akkurat som mange andre menneskeskapte kjemiske «matvarer» i virkeligheten bare to molekyler fra plast.7. Følg 80/20 regelen
Spis sunn og økologisk mat som kjøtt, fisk, grønnsaker, frukt osv. i 80 % av måltidene dine. Benytt de siste 20 % til å ha det litt moro med noe som du liker ekstra godt, men som kanskje ikke er så sunt som det burde være. Det er ingen grunn til å være fanatisk. Men vær utholdende og omhyggelige i matvalget ditt. Hvis du baserer kosten din på sunn mat som bygger opp helsen din så er det oppsiktsvekkende hvor lite du har lyst til å småspise usunn mat mellom måltidene. Men som sagt er det viktig også å ha litt moro, og man kan ha det moro med maten ved å spise sunt 80 % av tiden og de siste 20 % til å skeie litt ut. Hvis du følger disse syv enkle reglene så vil du bokstavelig talt forandre kroppen din. Du vil våkne opp om morgenen med mer energi, du vil langsomt kvitte deg med fettet omkring magen og sykdom vil bli et nærmest ukjent begrep for deg.Mer om: Sunn kost – En kort og viktig oppsummering
Sunn kost er en fundamental del av å opprettholde en god helse. Imidlertid er det mange som ikke er klar over betydningen av å ha et sunt og balansert kosthold. Her er en kort, men viktig oppsummering på emnet.
Hovedpunktet å forstå om sunn mat er at det ikke bare handler om å begrense kaloriinntaket, men også å få i seg næringsrik mat. Dette inkluderer en variasjon av matvarer fra alle matgrupper, inkludert proteiner, karbohydrater og sunne fett. Hver av disse matgruppene bidrar til kroppens generelle helse på forskjellige måter.
Proteiner er byggestenene for dine celler og vev. De er vesentlige for reparasjon og regenerering av kroppen. Gode kilder til protein inkluderer magert kjøtt, fisk, egg, nøtter og belgfrukter. Karbohydrater gir kroppen energi, og kan finnes i matvarer som fullkornsprodukter, frukt og grønnsaker.
Sunt fett er også en nødvendig del av et balansert kosthold. Disse inkluderer enumettet og flerumettet fett, som kan finnes i avokado, nøtter, frø og fet fisk. Disse fettstoffene bidrar til å opprettholde god hjertehelse og støtter også sunn hjernefunksjon.
Altfor ofte ignorerer folk betydningen av å holde seg hydrert. Vann spiller en kritisk rolle i nesten alle kroppens funksjoner, inkludert fordøyelsen, absorpsjon og transport av næringsstoffer, og utskillelse av avfall. Mangel på vann kan føre til dehydrering, noe som kan ha alvorlige helsemessige konsekvenser.
Sammendraget er at en sunn kost handler om balanse og variasjon. Det handler om å fylle opp tallerkenen med et mangfold av næringsrike matvarer og huske å drikke nok vann. Husk, det er aldri for sent å ta positive skritt mot å forbedre kostholdet ditt.