Skinkegrateng

Ingredienser
5 ss. margarin 5 ss. hvetemel 6-7 dl. H-melk 1 buljongterning 1-2 ts. salt ½ ts. pepper 5 cm. hakket purre Smelt margarinen, ha i hvetemelet. Spe med melken, litt om gangen, rør sausen jevn mellom hver speing. Sausen skal være ganske tykk. Tilsett buljongterningen, salt, pepper og hakket purre. La sausen koke i ca. 5 minutter. 3 eggeplommer 3 eggehviter 200 gr. broccoli 200 gr. blomkål 1 strimlet gulrot 1 liten boks mais 1 skinke boks 2 dl. revet ost til å drysse på toppen.
Tilberedning
Ta kjelen av platen. Stivpisk eggehvitene. Rør eggeplommene inn i sausen, en av gangen. Vend så i de stivpiskede eggehvitene. Smør en ildfast form, og tøm halvparten av sausen i. Legg så oppi rå broccoli og blomkål i biter, strimlede gulrøtter, skinke i biter og maisen. Tøm så på resten av sausen. Strø på den revne osten på toppen. Steketid: 220 grader, nederste rille, ca. 45 minutter. Serveres med kokte poteter, smeltet margarin og kanskje en frisk salat til. Det smaker også godt med Atlanticbrød til.

Mer om Skinkegrateng

Skinkegrateng er en tradisjonell norsk matrett som er elsket av mange for sin fantastiske smak og enkelhet i tilberedning. Med sin blanding av skinke, pasta og noen ganger grønnsaker som erter, gir denne retten en solid og mettende måltid. Skinkegratengen kan varieres alt etter hva man har tilgjengelig på kjøkkenet og personlige preferanser.

Tilberedningen av skinkegrateng er ganske enkel, noe som gjør den til en populær hverdagsrett i mange norske hjem. Du koker først pasta, helst en kort type som fusilli eller penne. Når pastaen er kokt, kombineres den med kuttet skinke og eventuell andre ingredienser du ønsker å inkludere. Handlingsrommet her rett og slett er stort. Enkelte velger å tilsette løk, hvitløk eller grønnsaker for ekstra smak.

For å tie retten sammen, brukes det ofte en form for ostesaus. En klassisk variant er laget av smør, mel, melk, og revet ost. Sausen helles deretter over pasta og skinke i en ildfast form før retten settes i ovnen. For en sterkere ostesmak kan man bruke en ost med mer aroma, som en god cheddar eller parmesan.

En god skinkegrateng kan også oppgraderes med litt krydder. Muskat, pepper og litt salt kan gi retten et ekstra løft. For et mer internasjonalt preg, kan du også eksperimentere med urter som timian, basilikum eller oregano. Men husk, den norske tradisjonelle skinkegratengen har en enkel og ren smak, så vær forsiktig med ikke å overdøve de opprinnelige smakene.

Selve stekingen av skinkegratengen tar ofte rundt 20-30 minutter ved 200 grader. Steketiden kan variere avhengig av ovnstype og hvor brun og sprø du ønsker osten på toppen. Det beste er å følge med underveis. Et tips er å sette grillfunksjonen på de siste par minuttene for å få den ekstra sprø og innbydende overflaten.

Å servere skinkegrateng med en frisk salat er å anbefale. Dette gir ikke bare retten en sprø og frisk kontrast, men bedrer også næringsinnholdet i måltidet. En råkostsalat med gulrot og kål, eller en grønn salat med tomat og agurk, passer perfekt til. Alt i alt, er skinkegrateng en solid og velsmakende rett med mange muligheter for variasjon, og som kan tilpasses ethvert kosthold og smak.

Legg igjen en kommentar