Suppe på torsketunger og byggryn

Ingredienser
1 dl byggryn 1 1/2 l fiskekraft 100 g kålrot 100 g gulrøtter 50 g persillerot 150 g mandelpoteter 20 torsketunger salt pepper persille
Tilberedning
Legg byggryn i vann natten over. Kok opp fiskekraften, skum godt og tilsett byggryn som kokes i ca 30 min. Grønnsakene og poteter skjæres i store terninger før de tilsettes og kokes med i ca 5 min. Tilsett torsketungene som trekker med til de er kokt, ca 6 min. Smak suppen til med salt og pepper. Dryss med hakket persille rett før servering. Til suppen serveres grove rundstykker og smør.

Mer om Suppe på torsketunger og byggryn

«Torsketunger og byggryn suppe» er en tradisjonell norsk rett som har blitt populær i de senere årene. Den tar hensyn til Norges lange kystlinje og rike fiskeritradisjoner, kombinert med landområdenes kornavlinger av bygg. Selve ideen om å lage suppe av torsketunger, som mange antagelig har ansett som avskjær, demonstrerer hvordan de norske normene for bærekraft og utnyttelse er dypt forankret i matkulturen.

Preparatet starter med innhøsting av torsketunger. Dette krever nøyaktighet og kunnskap, da det er bare en liten del av hele fisken som blir brukt. I gamle dager var dette jobben for barna i husstanden! Når tungene først er skåret ut, gjennomgår de en saltvannsoppløsning for å fjerne eventuelle resterende spor av blod. Etter dette trinnet blir de kokes sammen med byggryn som har blitt bløtlagt over natten.

Kombinasjonen av torsketunger og byggryn gir en rik smak av både hav og land, noe som reflekterer det unike norske landskapet. Byggrynen absorberer smaken av tungene på en måte som få andre ingredienser kan. Suppen kan forbedres med ulike grønnsaker, urter og krydder, men de prøver ikke å overskygge de viktigste stjernene i retten.

Tradisjonelt blir torsketunge og byggryn suppe servert med knekkebrød på siden og en dæsj honning som søtningsmiddel. Andre foretrekker kanskje å legge til litt rømme eller smør i suppen for ekstra god smak. Noen liker å lage en stor gryte med suppen og dele den med venner og familie, mens andre foretrekker å nyte den i ro og mak. Noen tror kanskje at dette er en enkel og uhøytidelig rett, men det er viktig å anerkjenne skjønnheten og rikheten i denne suppen. Den bærer i seg historien og kulturen til Norge – et land som har mestret kunsten å dyrke og høste sine naturlige ressurser på den mest bærekraftige måten. I en tid hvor verden knelar under vekten av masseproduksjon og overforbruk, kan kanskje en rett som torsketunge og byggryn suppe, lære oss viktigheten av å utnytte og anerkjenne det som noen ganger kan synes ubetydelig.

Samtidig er det også en rett som gir oss muligheten til å bli mer bærekraftige i vårt eget forbruk av mat. Ved å bruke deler av fisken som tidligere ble kastet, kan vi bidra til å redusere avfall og overforbruk av fiskeressurser. Så ikke bare er torsketunge og byggryn suppe en delikatesse – den er også en påminnelse om viktigheten av bærekraft og ansvarsfull bruk av våre naturlige ressurser.

Legg igjen en kommentar