Om Gryterett
Gryterett er et bredt begrep som brukes om ulike typer matretter som tilberedes gjennom koking eller steking i en gryte, kjele eller panne. Kultur og geografiske forhold har alltid påvirket utviklingen av disse oppskriftene, noe som har resultert i en utallige variasjon av gryteretter over hele verden. Fra de norske klassikerne som lapskaus og bidos, til mer internasjonale retter som den ungarske gulasjen, den indiske curryen, eller den franske boeuf bourguignon.
Blant alle de forskjellige typer gryteretter finner vi mange som har servert som tradisjonell festmat i flere generasjoner. For eksempel, i Norge, serveres ofte pinnekjøtt, lutefisk og bidos i juletiden, mens fårikål regnes som nasjonalretten, og har tilmed fått sin egen høytidsdag, nemlig siste torsdag i september. Dronningen av gryteretter er likevel den velkjente lapskausen, som har blitt en integrert del av norsk matkultur og som kommer i en rekke varianter basert på hvilken region i Norge du befinner deg i.
For mange er en gryterett en god mulighet til å bruke rester fra tidligere måltider, da det meste av kjøtt og grønnsaker kan brukes i disse rettene. Det er også et godt alternativ for å få i seg de nødvendige vitaminene, mineralene og proteinene man trenger, da man ofte får i seg flere ulike typer grønnsaker i tillegg til kjøttet. Samtidig kan man også tilsette ulike typer krydder for å få gryten til å smake akkurat slik man vil.
Noe av det mest særegne ved gryteretter er at de ofte blir bedre etter å ha stått og godgjort seg i kjøleskapet i et døgn eller to. Det er derfor de passer perfekt til å lage i forveien når man vet at man skal ha gjester, eller når man bare vil ha en god hjemmelaget middag klar når man kommer hjem etter en lang dag. Mange typer gryteretter kan dessuten fryses ned og varmes opp igjen, noe som gjør dem ideelle for matlaging i store mengder.
Mens dagens teknologi tilbyr oss gryter med bevegelige deler, innebygd varmekontroll og programmerbare koketider, viser gryteretter oss at det enkle er ofte det beste. De krever lite utstyr, ingrediensene kan varieres i det uendelige, og de tilbyr smakfulle, nærende måltider som kan nytes i flere dager. Hva mer kan man be om?
Gryteretter er unektelig viktige deler av vår matkultur – de binder oss til vår fortid og bringer oss sammen med hverandre. Så, uansett om du lager en enkel hønsefrikassé eller en mer komplisert bouillabaisse, kan du være sikker på at du deltar i en tradisjon som har utviklet menneskeheter over hele verden gjennom århundrer.