Beef Rendang

Ingredienser
1.5 kg oksekjøtt ( som hovedrett holder dette til 8 peroner) 2 løk Rempah (krydderpasta) som lages av ¬ 1 «tommel» ingefær ¬ 2 spiseskjeer hel koriander ¬ 1 teskje spisskummen, (cumin) ¬ 3-4 tørre chili (8-10 i originaloppskrift) ¬ 6-8 kløfter hvitløk 1 stilk sitrongress 1.5 spiseskje sukker 1 spiseskje salt 1-2 bokser kokosmelk (kan kjøpes i de fleste innvandrerbutikker)
Tilberedning
Støt de tørre krydderiene i morteren, nyt den eksotiske duften. Tilsett grovhakket ingefær og fortsett å støte blandingen. Hakk hvitløkløk og støt den i morteren sammen med krydderiene. Denne massen kalles Rempah og er grunnlaget for smaken. Kjøttet renskjæres og deles i 2-3 cm store stykker Ha kokosmelk og halvparten av sukker og salt i en gryte. Tilsett krydder og rør godt. Tilsett kjøtt og løk og kok opp på sterk varme. La det småkoke uten lokk med sitrongress til kjøttet er mørt, fargen blitt mørkere og sausen er tyknet. ( 1.5 til 3 timer). Rør av og til. Tilsett vann dersom den blir for tørr før kjøttet er mørt. Smak til med salt og sukker.

Mer om Beef Rendang

Beef Rendang er en rett som opprinnelig stammer fra Padang, en by på vestkysten av Sumatra i Indonesia. Det er en viktig del av det indonesiske kjøkken og er populært i hele landet og i utlandet. Det er en typisk festmat som ofte serveres ved høytidelige anledninger som bryllup og på nasjonale helligdager.

Retten er spesiell på mange måter men det som kanskje utpeker den mest, er at den skal stå og småkoke i flere timer. Dette gjør at kjøttet blir så mørt at det nesten faller fra hverandre, men det bidrar også til å gi retten en spesiell, dyp og riktig god smak. Noe av hemmeligheten bak den gode smaken ligger nettopp i tilberedningstiden. Kjøttet skal nemlig kokes i kokosmelk i minst tre timer. Det gjør at det etter hvert suger til seg all den gode smaken fra de andre ingrediensene i gryta.

Ingrediensene i Beef Rendang er mange og varierte. De inkluderer biff, kokosmelk, sitrongress, galangal, hvitløk, sjalottløk, ingefær og diverse krydder. En autentisk Beef Rendang inneholder også karve og koriander i fleng. Dette bidrar til å gi retten dens karakteristiske, fyldige smak.

En populær oppfatning er at jo lenger Beef Rendang lageres, jo bedre smaker den. Dette skyldes det faktumet at det tar tid for alle de komplekse smakene å utvikle seg helt. Noen mener at den beste Rendangen er den som har blitt laget minst en dag i forveien, og deretter blitt varmet opp igjen før servering.

Selv om Beef Rendang er kjent som en indonesisk rett, er den også populær i andre deler av Sørøst-Asia. I Malaysia, for eksempel, er den en fast tradisjonell rett på festivaler og spesielle anledninger. Populariteten skyldes sannsynligvis dens unike smakssammensetning, rikdom av aroma og dens evne til å kunne tilberedes på forhånd og serveres varm over tid.

Til tross for dens popularitet over hele verden, er det ikke så ofte at man finner Beef Rendang på menyen i norske restauranter. Dette kan skyldes den lange tilberedningstiden som kreves for å lage en autentisk versjon av retten. Likevel er det voksende antall matelskere i Norge som har begynt å eksperimentere med eksotiske retter hjemme, og Beef Rendang er definitivt en rett som fanger oppmerksomheten. Den er både smakfull, interessant og en fin måte å utforske det indonesiske kjøkken på.

Legg igjen en kommentar