Marengs

Ingredienser
4 eggehviter 2 dl sukker
Tilberedning
Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker – en skje omgangen. Det skal bli så stivt at man kan holde bollen oppned uten at noe av røren faller ut. Legges som små klatter på et bakepapir. Stekes på 100 grader i ca 1 time.

Mer om Marengs

Marengs er blant de mest delikate og lette desserter som finnes, med sin luftige konsistens og søt smak. De er hovedsakelig laget av to enkle ingredienser, nemlig eggehvite og sukker, men teknikkene og variasjonene i oppskrifter er hva som gir dem en rekke teksturer og former. Fra knasende skjell til kremete pavlova-bunner er marengs en allsidig søtsak som har en overraskende mengde innflytelse i konditoriens verden.

Marengs er kjent for sin piskede konsistens, som er resultatet av de stive toppene som dannes når eggehvite og sukker piskes sammen. Denne luftige strukturen dannes fordi eggehvite faktisk er en høyprotienskum som kan fange og holde på luft når den blir slått riktig. Dette kan være vanskelig å oppnå, og krever ofte litt øvelse. For å holde marengsen sin fine form under steking er det også viktig med en veldig lav ovnstemperatur og lang, langsom steketid.

Det finnes også forskjellige typer marengs, som hver har sin egen unike tilberedningsmetode. Fransk marengs er for eksempel den mest grunnleggende typen, og lages ved å piske rå eggehvite med sukker. Denne marengsen er veldig delikat og brukes ofte til å toppe paier eller lage små marengsspøkelser. Sveitsisk marengs, på den annen side, lages ved å varme eggehvite og sukker i et vannbad før du pisker, noe som gir det en glatt, blank tekstur. Denne marengsen er veldig stabil og egner seg godt til piping og baking.

I tillegg til de forskjellige metodene, er det også mange måter å smaksette marengs på. Noen baker oppskrifter blander inn vanilje, sitron eller mandel ekstrakt, mens andre kan inneholde kakao, nøtter eller til og med kaffe. Fargede marengs kan også lages ved å tilsette noen dråper spiselig matfarge.

Det er verdt å merke seg at mens marengs kan bli laget uten store kjøkkenredskaper, ved bruk av en elektrisk mikser vil fremskynde prosessen betydelig. Bruk av et redskap som dette sikrer at marengsen når det ønskede konsistensnivået.

Til tross for sin enkelhet, gir den lille marengsen rom for mye kreativitet og variasjon. Enten det er som pynt på en kake, en liten søt treat på en konfekttallerken, eller som en viktig komponent i et mer komplekst dessertmåltid, har denne beskjedne hvite skyen evnen til å forvandle en vanlig dessert til noe virkelig spesielt.

40 kommentarer om “Marengs”

  1. kordan ser vi at marengsen er ferdig etter en time . Det er første gang eg lager det sjøl så eg trenger noen råd

  2. Disse ble ikke ferdige på en time for meg… de er flotte på utsiden, men helt myke på innsiden.

  3. røren var kjempe god og de står i ovnen nå gleder meg sykt til og smake på de

    jente 10 år

  4. 11/01/15 kl 13.01

    Noen venner av meg pleier å lage dem i muffins former . Og det fungerer kjempe fint

  5. To desiliter sukker gjør at jeg får kvalmefølelser.
    Det må da være mulig å redusere sukkermengden betraktelig.

  6. Skal prøve denne oppskriften….men jeg lurer på hvor mange det blir hvis man lager de små

  7. Marengs er godt det! Fin oppskrift, men jeg påpeker skrivefeil med stor bokstav her:

    Visp eggehvitene stive.
    Tilsett sukker-en sKje omgangen.
    Det skal bli så stiVt at man kan holde bollen opp ned uten at NOE av røren faller ut.
    Legges som små klatter på et bakepaPir.
    Stekes på 100 grader i ca 1 time.

  8. Det ser ut som desse er veldig gode. Blir morsomt å prøve det. Hvor mange blir det?

  9. kan disse stekes på tre brett på varmluft, og evt på hvor mange grader…? Takk 🙂 Merethe

  10. Dem ble veldig bra.. hadde en teskje kaldt vann pr. eggehvite for å få marengsen stivere

  11. OJ! jeg viste ikke at de ble så store.
    jeg klesjet på, etter noen minutter helt kaboms, hevde over brettet.
    anbefales ikke lag store men små
    LYKKE TIL!

  12. Jeg hadde i litt Tutti-Frutti smak og har nettopp satt det i ovnen. Jeg håper det blir godt, Røren smakte iallefall godt. :9

  13. digger de, står i ovnen nå! 🙂 viste ikke at de hevdes så usikker på hvordan de blir men spennende! 🙂

    jente-15år

  14. kjempegode!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3<3

  15. Jeg elsker denne retten! Det er så godt med ketchup!! Stor ambefaling altså. Og ikke glem råe kyllinglår til forrett!!

  16. Har akkurat satt et brett med marengs i ovnen 😀 Fikk 25 ganske store marengs av denne oppskriften 🙂

  17. supert jeg har lavd det å er bare 11 år litt på 1 førsøk jeg anbefaler dene opskriften supert til mamma sin bursdag

  18. Jeg prøvde ut litt forskjellig, og fant ut at det er ekstra godt med et par-tre dråper vaniljeessens! 🙂

  19. Hei! Skal lage marengs og ha med på tur men hvet ikke hvor mange det blir. Vet noen det?

  20. NB Bruk ferske egg. Er «best før» utgått får du ikke marengsen stiv.

  21. Hvis det går galt og det ikke blir stivt, kan man ha de i muffins former?

  22. Kine: da er det mest sannsynelig noe i bollen (litt smør eller noe igjen fra sist du brukte den) eller så har du fått litt plomme eller vann i. Det må være kunn eggehviter og sukker 🙂

Legg igjen en kommentar