Frityrstekt hvalkjøtt

Ingredienser
Ca 200 g. hvalkjøtt pr. person. Solsikkeolje til steking Marinade 1 dl. rødvin 1/2 dl. olje 1/4 dl. soyasauce 1 klunk rødvinseddik 5-6 dråper peppersauce Litt grovmalt pepper Evt. et knust hvitløkfedd Frityrrøre Til 2 porsj. 1 eggehvite 2 ss. hvetemel 1 ss. maisenamel 1-2 ss. væske (se oppskriften) Sursøt Saus 1 glass Uncle Bens eller samme saus som til hvalwoken.
Tilberedning
Start med å skjære opp kjøttet. Bruker du dypfryst kjøtt, er det lettere å skjære når det er nesten tint. Skjær det opp i små tynne biffer. 1/2cm tykke og størrelse som et kredittkort. Rør isammen ingrediensene til marinaden og ha kjøttet oppi. Det kan gjerne stå i kjøleskapet natten over, men bør iallefall stå etpar timer. Rør isammen frityrrøren. (Hvis du stivpisker eggehviten, vil røren bli luftigere, bruk da samtidig mer væske, ca 1/2 dl, og rør maisenaen inn i væsken før det blandes med eggehviten) Juster tykkelsen med litt væske, den skal være litt tynnere enn softis. Den væsken du sper med bør helst være øl, (bayer, pils eller lettøl) da tilføres kullsyre, som gjør den luftigere. Farris, tørr sherry eller rødvin gjør også nytten, vann er en nødløsning. Ta kjøttet opp av marinaden og la det stå å renne av seg. Hell ca 1 cm. olje i en wok, evt. en stekepanne. La det bli skikkelig varmt, det skal være på grensen til at det ryker. Tørk godt av kjøttet og dypp et stykke nedi frityrøren, legg det i woken og la det steke i ca 30 sek. snu det og stek det i 25 sek. Prøv om det er passe stekt før du steker resten. Ikke fyll opp woken/pannen, stek max 3 stykker om gangen. Serveres med ris og sursøt saus, bruk saus på glass eller en hjemmelaget variant, f.eks. den som står under hval i wok. Du kan også dyppe oppskårne grønnsaker som belger med sukkererter, arsparges, løk, hvitløk, paprika o.s.v. i frityrrøren og steke det som tilbehør.

Om Frityrstekt hvalkjøtt

Frityrstekt hvalkjøtt er en kulinarisk delikatesse som er unik for enkelte regioner i verden, særlig i Norge. For mange, er tanken på å spise hval i det hele tatt noe fremmed. Men for de som har vokst opp ved kysten i Norge, er hvalkjøtt en viktig del av det lokale kjøkkenet.

Frityrstekt hvalkjøtt er et relativt nytt konsept i den norske kulinariske scenen, men det har allerede vunnet stor anerkjennelse blant lokale sjømatselskere og internasjonale gourmeter. Denne retten er et svar på moderne matlagingsteknikker møter tradisjonelle råvarer. Hvalkjøttet er kjent for sin mørke, nesten lilla farge og den rike, robuste smaken som minner om en blanding av biff og vil vilt.

Når det er frityrstekt, får hvalkjøttet en utrolig tekstur. Den ytre klubben blir knasende og gylden, mens innsiden holder seg saftig og mør. Denne kontrasten mellom det sprø ytre laget og det møre kjøttet inni gjør denne retten virkelig imponerende. Det er vanlig å servere frityrstekt hvalkjøtt med en side av hjemmelaget remulade eller en krydret aioli. Dette gir en kremet og smakfull kontrast til det robuste kjøttet.

Til tross for den nylige populariteten, er frityrstekt hvalkjøtt fortsatt en sjeldenhet i de fleste norske restauranter. Dette skyldes delvis de strenge reguleringene omkring fangst og salg av hval. Norge er ett av få land som fortsatt driver kommersiell hvalfangst, men det er under strenge reguleringer fra både innenlandske og internasjonale myndigheter. Som et resultat, er tilgangen til hvalkjøtt begrenset, noe som gjør det til en genuin delikatesse.

Imidlertid, de stedene som gjør har frityrstekt hvalkjøtt på menyen, er stolte av å vise frem denne unike retten. De argumenterer for at frityrstekt hvalkjøtt ikke bare er en innovativ tolkning av en tradisjonell råvare, men også en mulighet til å gi et undervurdert produkt en ny sjanse til å skinne på tallerkenen. Videre gir denne retten en dypere forståelse for den lokale matkulturen og de unike ingrediensene som finnes i Norge.

Frityrstekt hvalkjøtt er mer enn bare en måltidsopplevelse. Det er en kulinarisk reise som tar deg til den norske kystlinjen med hver bit og fremhever hvert element av råvarens rike smak og tekstur. Dette er en rett som har potensiale til å glede matentusiaster, åpne opp for nye smaksopplevelser og inspirere fremtidig nyskapning innen det norske kjøkken.

Legg igjen en kommentar