Fylte pannekaker

Ingredienser
1 porsjon stekte pannekaker (ca. 15 stk.) Kjøttstuing 200 g kjøttdeig 1 løk salt og pepper 1 ts basilikum eller oregano 1 liten boks tomatpuré 1 knivsodd sukker Ca. ½ dl vann
Tilberedning
Stek kjøttdeig og finhakket løk. Smak til med krydder og tomatpuré. Rør inn litt vann og la kjøttstuingen få surre litt. Legg fyllet på pannekakene og rull sammen. Ha eventuelt litt ost over rullene og gratinér i ovnen ved 230°C til osten smelter.

Om Fylte pannekaker

Fylte pannekaker er en uendelig kilde til kulinarisk kreativitet. Små variasjoner i valg av fyll kan forvandle hele retten og spille på en overraskende mangfoldighet av smaker. Men visste du at fylte pannekaker har en lang historie, og at de er elsket av mange forskjellige kulturer?

Opprinnelsen til fylte pannekaker er vanskelig å spore. Det er antatt at de første fylte pannekakene kan ha oppstått i antikkens Hellas, hvor pannekakene ble laget av hvetemel, olivenolje, honning og krydret viner. Men selvfølgelig har variasjoner sept over hele verden. I Russland, for eksempel, har vi blini – tynne pannekaker fylt med alt fra syltetøy til kaviar. I Mexico finner vi enchiladas – tynne maispannekaker fylt med alt fra kylling til sjokolade og mole saus.

Men tilbake til vår egen fremragende norske tradisjon. Her i Norge har vi også en lang historie med fylte pannekaker, spesielt i forbindelse med feiring av «pannekakedagen». Ofte er norske pannekaker fylt med blåbær, syltetøy, sukker og kremfløte. Men det har vært en trend mot mer innovative og sunne fyll i de senere år. Et eksempel på dette er pannekaker fylt med spinat og fetaost eller stekte epler med kanel.

Fylte pannekaker trives også i fine dining-scenen, hvor de blir omarbeidet og forvandlet til sofistikerte retter. Tenk knasende pannekaker fylt med stekt and, skogssopp og en dråpe trøffelolje, eller en søt og salig kombinasjon av mørk sjokolade og fløtekaramellfyll som smelter i munnen. Frimodige og spennende smaksblandinger gjør fylte pannekaker til en favoritt blant så vel barn som voksne.

På slutten kan det sies at fylte pannekaker er mer enn bare en enkel matrett. De er kulinariske uttrykk for kreativitet, kultur og historie. Deres mangfold i fyll og smaker gjør dem egnet for enhver anledning, enten det er en rask lunsj, et festmåltid eller en søt overraskelse til dessert. Så neste gang du lager pannekaker, tenk utenfor boksen – verden av fylte pannekaker er stor, og det er plass til alle.

Legg igjen en kommentar