Auberginer

Ingredienser
3 store auberginer 1-4 fedd hvitløk (jeg tok 3, kunne vært 4 om man liker det sterkt, som jeg gjør Smilefjes 3 løk, finhakket 400 g hakkede tomater (en boks) Olivenolje 1/2 ts kanel 1 ss sukker
Tilberedning
Kok auberginene i 10 min, avkjøl dem i 10 min og del dem i to. Skjer ut mesteparten av innmaten (ikke kast den, men hakk den opp). Legg aubergineskallene så på en stekepanne og pensle dem med ca 1 ss olje på hvert skall. Stek i ovnen i 1/2 time på 175 grader. Imens lager du sausen; ha ca 8 ss olivenolje oppi ei gryte og surr løken og hvitløken til den blir gyllen og fin. Ha oppi tomatene, kanel, sukker og salt og pepper. Kok på svak varme i ca 20 minutter, og tilsett auberginekjøttet. La koke i 10 minutter. Så tar du ut aubergineskallene og fyller dem opp med saus.

Mer om Auberginer

Auberginer, også kjent som eggplanter, er vakre grønnsaker med sin mørkpuple, nær svartpuple hud, som er som sateng å se på. Selv om de fleste kjenner auberginen i dens store oval shape, finnes den i varierte størrelser og farger, blant annet hvit, gul, grønn og stripet varianter. Opprinnelig fra India og Sri Lanka, er aubergin en svært viktig ingrediens i mange forskjellige typer verdenskjøkken, som indisk, tyrkisk, gresk, italiensk og fransk.

Auberginer er en fantastisk kilde til kostfiber, vitamin B1, og kobber. De er også en god kilde til mangan, vitamin B6, niacin, kalium, folsyre og vitamin K. Auberginer har også visse viktige fytonæringsstoffer som forbedrer helsen generelt. En av dem, nasunin, er en kraftig antioksidant som beskytter cellemembranene mot skade. På den måten kan auberginer bidra til å styrke immunforsvaret og forebygge en rekke kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom.

Mange tenker ikke på denne grønnsaken som spesielt kaloririk, men det er avhengig av hvordan den er tilberedt. Fersk aubergin inneholder mye vann, noe som faktisk gjør den ganske kalorifattig. Imidlertid absorberes oljer og fett lett i kjøttet når auberginen er stekt, noe som gjør at kaloriinnholdet kan bli høyt. Derfor er det viktig å være forsiktig med hvor mye olje du bruker når du steker auberginer.

For å ta vare på nyttige næringsstoffer i auberginen, er det viktig å vite at mye av de helsemessige fordelene er konsentrert nær skallet. Så for å dra nytte av disse, bør auberginen tilberedes med skallet på. Det finnes mange oppskrifter som inneholder aubergine, som ratatouille, moussaka, baba ganoush og parmigiana di melanzane. Sørg for å eksperimentere litt og finne de rettene du liker best!

Ofte ser vi auberginer i butikkene året rundt, men den egentlige sesongen for auberginer er fra august til første frost. Så det er verdt å merke seg for å nyte denne utsøkte grønnsaken når den er på sitt beste.

Til tross for sin fløyelsaktige konsistens og eksotiske utseende, har auberginen en relativt mild smak, som tar lett opp aromaer og smaker fra andre ingredienser. Dette muliggjør en bred skala av matlagingsteknikker og smakskombinasjoner, noe som betyr at aubergin er meget allsidig i kjøkkenet og passer godt i mange forskjellige retter. Både for vegetarianere og kjøttelskere, kan aubergin gi et spennende og helsebringende tilskudd til dietten.

Legg igjen en kommentar