Spanske kjøttboller – albondigas

Ingredienser
500 g kjøttdeig (jeg bruker en og en halv kjøttdeig) 2 egg Rasp (kavring) Litt melk 1 finhakket løk 3 fedd finhakket hvitløk 1 finhakket paprika Krydder: 1 ts salt 1 ts malt pepper 1/2 ts basilikum
Tilberedning
1- Bland alt bortsett fra egg, melk og rasp i en bolle (bruk fingrene). Ha i eggene. Spe så med vekselvis rasp og melk til du har spedd ut deigen litt. Krydre med salt, pepper. Saus: 1 boks hakkede tomater 1 løk 1 ss olje 1 ss buljongpulver 1-2 laurbærblad Litt rasp 2- Alt has i en gryte og varmes opp. Det hender at jeg hiver oppi en boks med dolmio saus også. Jo mer saus jo bedre. Raspen bruker jeg til å få rett tykkelse på sausen. 3- Trill små boller av kjøttfarsen og ha i sausen. La kjøttbollene få putre i ca 30 min. Jeg pleier å ha middels varme på. Det kan være lurt å ta ut en kjøttbolle etter ca 20 min for å se om de er ferdig. Står de for lenge så blir de så tørre. Tilbehør: Stekte poteter Jeg begynner alltid med å skrelle potetene sånn at de kan settes til steking samtidig som jeg begynner å trille ut kjøttbollene. Ca 2,5 kg poteter 3 fedd med hvitløk salt Noen laurbærblad Mye olivenolje Skrell potetene og kutt de i små biter. Legg bitene i stekepannen, og fyll på med olivenolje til potetene er dekket. Hiv oppi en 2-3 båter med hvitløk, og 2 laurbærblad. Saltes. Stek potetene på høy varme til de begynner å få en gylden farge. Skru så ned varmen til litt under middels og la potetene stå og putre i ca 20 min. Potetene er ferdig når de er myke inni, og har en fin brunfarge utenpå. Jeg pleier å ta litt tørkepapir på serveringsfatet før jeg legger på potetene. Dette er for at potetene ikke skal være full i olje. Fondua sin hvitløksaus er veldig god å ha til.

Om Spanske kjøttboller – albondigas

Spanske kjøttboller, også kjent som albondigas, er en viktig del av det spanske kjøkken, men mange er kanskje ikke kjent med den rike historien og de forskjellige variantene av denne elskede retten. Albondigas kan spores tilbake til den muslimske invasjonen av Spania på 700-tallet, hvor de ble introdusert som en versjon av kebab. Over tid har denne retten integrert seg i spansk matlavningstradisjon og tatt sin egen unike form.

Albondigas lages vanligvis med en blanding av svinekjøtt og storfekjøtt, og er krydret med en rekke urter og krydder. Noen versjoner inkluderer også hakket skinke, hvitløk og løk. Kjøttbollene er typisk små i størrelse, omtrent som en golfball, og de stekes før de tilsettes i en sås. Såsen kan være alt fra en enkel tomatsås til en mer komplisert vin- eller sherrysås. Noen regioner i Spania har sine egne unike oppskrifter der kjøttbollene tilberedes i en stuing med grønnsaker eller serveres med ris.

Selv om albondigas er mest kjent som en tapasrett, blir den også ofte servert som hovedrett. På tapasbarer er albondigas en av de mest populære rettene og blir ofte akkompagnert av en kald øl eller et glass rødvin. Som en hovedrett kan albondigas bli servert med ris, poteter eller brød for å suge opp den deilige sausen.

Spanske kjøttboller kommer i mange varianter, fra de tradisjonelle til de mer moderne versjonene. Fisk og skaldyr-albondigas, for eksempel, er en relativt ny vri på den klassiske oppskriften og er bli stadig mer populær langs kystregionene i Spania. I Innlandet er det også vanlig å lage albondigas av viltkjøtt som hjort eller villsvin.

I tillegg til de mange variantene på albondigas, er det også mange tradisjoner knyttet til servering og spising av disse kjøttbollene. Under festivaler og feiringer kan albondigas bli servert som en del av et festmåltid, ofte sammen med andre tradisjonelle spanske retter. Og det er ikke uvanlig å se spanske familier samles rundt bordet for å nyte en stor gryte med albondigas som en søndagsmiddag.

Alt i alt, spiller spanske kjøttboller – albondigas en betydelig rolle i spansk kulinarisk historie. Fra deres ydmyke start til deres posisjon som en favoritt blant både lokalbefolkning og turister, forteller albondigas en historie om kulturell utveksling, regional stolthet og kjærlighet til mat. Ingen tur til Spania vil være fullstendig uten å prøve denne fantastiske retten.

Legg igjen en kommentar