Ingredienser
5 dl melk 1 kg hvetemel 1 ss havsalt 1 ts sukker 2 egg 40 g gjær 150 g smør rugmel til strøing
Tilberedning
Bruk romtempererte råvarer. Varm melken til ca 30 grader. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl melk og smøret til senere i elteprosessen. Kjør deigen i ca. 3 min på sakte fart. Deretter øker du hastigheten og elter videre i 5 min til. Når du har økt hastigheten, tilsettes resten av melken litt etter litt i små mengder. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og har en blank overflate. Nå tilsetter du smøret som er skåret i terninger. Kjør deigen på sakte fart til smøret har blandet seg helt inn, og du igjen har en smidig og jevn deig. Dekk bakebollen med plast og la deigen hvile i ca. 1 time. Deretter deler du deigen i to emner som slås opp til runde kuler og får hvile i 20-30 min. Slå opp emnene til brød og legg dem i smurte brødformer. La eggeloffene heve til dobbel størrelse. Strø litt rugmel på toppen før du snitter brødene på langs og setter dem i varm ovn, ca. 220 grader. Stekes i nederste del av ovnen i 30-45 min. til de er gyllenbrune.

Mer om emnet: Eggeloff

Eggeloff er en klassisk norsk rett, men de tradisjonelle kokemetodene kan variere betydelig fra region til region. I enkelte deler av landet lages det ved å koke hardkokte egg i en brun saus, mens i andre områder involverer prosessen først å lage omeletter, deretter å lage sausen separat før du kombinerer det hele rett før servering. Uansett hvilken metode som brukes, er eggeloff en næringsrik og tilfredsstillende rett som er elsket av mange nordmenn.

En annen nøkkelforskjell mellom ulike regionale tolkninger av eggeloff er typen og mengden av krydder som brukes. Tradisjonelt sett vil noen koke denne retten med et hint av muskatnøtt for å gi et litt krydret preg, mens andre kan foretrekke å bruke mer løk eller hvitløk for noen ekstra lag med smak. Sennep er også et annet populært tillegg, som gir et litt skarpere smak som komplementerer eggene perfekt.

Parret med et grovt brød, kan eggeloff fungere som en hovedrett til lunsj eller middag. Loff, et lett hvitt brød, er ofte det foretrukne akkompagnementet. Brødet absorberer den rike sausen, noe som gir en fantastisk kontrast mellom den myke teksten av eggene og den saftige, smørbrød-inspirerte følelsen av loffen. Noen velger å bruke andre typer brød, men uansett hva du velger, blir eggeloff alltid en hjertelig skål.

Eggeloff kan være en fantastisk måte å bruke opp ekstra egg på. Ofte ender vi opp med å ha en overskudd av egg, spesielt etter høytider som påske. Med eggeloff kan du enkelt lage en velsmakende og mettende rett som også hjelper til med å redusere matsvinn.

Eggeloff kan også være modifisert for å inkludere andre ingredienser, noe som gjør den til en svært allsidig rett. Eksempler kan inkludere tilsetning av bacon, skinke, grønnsaker eller enda ost for ekstra smak og tekstur. Med sin enkle tilberedning og rike, komfortable smak, er eggeloff en tidløs klassiker i det norske kjøkkenet.