Zupa Casalinga

Ingredienser
2 ss olivenolje 1 løk, grovt hakket 3 gulrøtter en bit kålrot, ca 200 g 1-2 neper, ca 200 g 1 boks hermetiske tomater 1 ss tomatpuré en håndfull blandede urter (f.eks rosmarin, timian og persille) 1 ts tørket oregano salt og nykvernet pepper 1,5 l buljong, helst grønnsakbuljong 50 g små makaroni 1 boks røde eller hvite bønner en håndfull persille, pynt fersk revet parmesan, til servering
Tilberedning
* Varm oljen i suppekjelen. Tilsett løk og fres under omrøring til den er blank og myk, ca. 5 min. * Rens og skrell grønnsakene og skjær dem i biter. Ha dem i suppekjelen sammen med hermetiske tomater, tomatpuré, friske urter og oregano. Tilsett buljong eller vann og kok opp. Krydre med litt salt og pepper og la suppen småkoke i ca. 20 min eller til grønnsakene er nesten møre. * Tilsett pasta og la bønnene koke opp igjen. La suppen småkoke i 5 min, rør ofte. Suppen er ferdig når pastaen er al dente, mør men fremdeles fast. * Smak til suppen med salt og pepper. Tilsett persille og server suppen rykende varm i rause suppeboller. Sett en stor bolle fersk revet parmesan på bordet og la hver enkelt forsyne seg selv.

Om Zupa Casalinga

Zupa Casalinga er en matrett som er kjent i det italienske kjøkken, men kulturelle påvirkninger og varianter er funnet i mange forskjellige steder rundt om i verden. Navnet på retten er relativt selvforklarende; «Zupa» er en tekst fra gammel italiensk som betyr «suppe», mens «Casalinga» oversettes direkte til «husmor». Samlet betyr dette «husmors suppe», og er nettopp det som er kjernen i denne retten: Enkel, fersk og hjemmelaget mat som er lager av det man har til rådighet.

Suppen er kjent for sin rike smak, takket være variasjonen av ingredienser den kan inneholde. Tradisjonelt består Zupa Casalinga av lokale grønnsaker, belgfrukter som linser eller bønner, og kylling eller annet kjøtt. Det finnes imidlertid også veganske og vegetariske varianter for de som foretrekker det. Hva du velger å bruke, handler mer om hva du har tilgjengelig og dine egne preferanser enn om strenge regler og oppskrifter.

Selv om Zupa Casalinga har italienske røtter, har retten også blitt populær langt utenfor Italia. I Midtøsten er det ikke uvanlig å tilsette linser og krydder som spisskummen og koriander, mens noen steder i Nord-Europa kan du finne suppen servert med friske urter og rømme. Amerikanske varianter kan ha mais, tomater og chili, noe som gir suppen en unik vri.

En viktig del av Zupa Casalinga er tilberedningen. For å få frem de rike smakene krever suppen langsom koking over lav varme. Dette gir de forskjellige ingrediensene tid til å blande seg og skape en fyldig og smakfull base. Kjøtt, grønnsaker og belgfrukter kokes sakte sammen, noen ganger også over natten, til en kraftig og næringsrik suppe.

Samlet sette er Zupa Casalinga eksempel på ukomplisert og næringsrik mat på sitt beste. Dens fleksibilitet og mangfold av smaker har gjort det til en favoritt blant matelskere over hele verden. Enten du er på jakt etter en trøstende vintersuppe, eller en lett og fersk rett for sommermånedene, kan Zupa Casalinga være akkurat det du leter etter.

Legg igjen en kommentar