Tapasbord

Ingredienser
ovnsbakte potetbåter, gnidd inn med olivenolje, havsalt, grovkvernet pepper og evt litt pesto eller andre friske urter · chillireker – pillede reker (ikke i lake!!) marinert med chilli, lime, hvitløk og olje; evt bruk en god chillisaus som basis og tilsett det du føler for · kyllingvinger marinert i hot barbequesaus og grillet · biter av kyllingbryst marinert i et eller annet godt – jeg har ofte brukt en hot thaimarinade – grillet eller stekt
Tilberedning
· calamaris – kjøpt ferdig frosne og stekt i ovn – med yoghurtdressing eller vanlig tatziki ved siden av · kjøttboller – en aromatisk italiensk variant med masse urter, hakket oliven og hvitløk og en hottere indisk variant med blanding av lammekjøttdeig og karbonadedeig, tilsatt masse chilli, spisskummen, knuste grønne kardemommefrø etc · salsa av cherrytomater, chilli, lime og masse frisk koriander · salat av tomat, mozzarella og rødløk · en god grønn salat · godt brød · div oljer, dressinger

Mer om Tapasbord

Tapasbord har sine røtter fra Spania, men har siden blitt en populær matform i mange deler av verden, inkludert Norge. Konseptet er basert på deling av småretter der man kan nyte en rekke forskjellige smaker i ett enkelt maltid. Dette gir en unik og sosial matopplevelse som kan tilpasses enhver smak og preferanse. Enhver kan nok finne noe de liker på et tapasbord, fra kjøttelskeren til vegetarianeren.

Utvalget på et tapasbord kan varierer enormt, men visse elementer er kjerneingredienser i denne tradisjonelle spanske matretten. Oliven, chorizo, serranoskinke, manchego ost og aioli er noen av de mest kjente ingrediensene. I tillegg til disse, finner du gjerne et utvalg av grønnsaker, sjømat og andre kjøttretter på et typisk tapasbord. Variasjonen og muligheten til å eksperimentere med smaker og ingredienser er en av grunnene til at tapasbord er blitt så populære.

I henhold til tradisjon, serveres tapasretter sammen med vin eller øl. Siden det er mange forskjellige smaker på bordet, kan det være en utfordrende oppgave å velge den rette drikken som kan komplimentere dem alle. Hvite viner går generelt godt med sjømatretter, mens rødvin kan passe bedre til kjøttretter. En annen typisk drikke som ofte serveres med tapas er Sherry, en sterk, søt vin fra Jerez-regionen i Spania.

Å lage tapas hjemme kan være en både morsom og kreativ prosess. Men det kan også være tidkrevende å lage mange forskjellige retter på en gang, spesielt hvis du skal ha mange gjester. Derfor har mange restauranter og cateringfirmaer spesialisert seg på å tilby tapasbord for større selskaper. Gode restauranter kan være flinke til å tilpasse tapasmenyen etter sesong og tilgjengelighet av lokale råvarer.

Tapasbord er altså mye mer enn bare en samling av småretter. Det er en helhetlig matopplevelse som oppmuntrer til å dele og prøve nye ting. Det er en morsom og sosial måte å spise på, og en flott mulighet til å oppdage nye favoritter fra det spanske kjøkken. Med utgangspunkt i sterke, autentiske smaker, gir det rom for å eksperimentere med ulike ingredienser og kombinasjoner for å skape en unik, personlig smaksopplevelse.

Så neste gang du planlegger en middag med venner, hvorfor ikke prøve et tapasbord? Det gir deg en mulighet til å smake på mange forskjellige retter og dele en unik matopplevelse med dine nærmeste. Husk bare å ha et godt utvalg av drikker tilgjengelig for å komplementere de mange forskjellige smakene.

Legg igjen en kommentar