Baguetter

Ingredienser
5 dl. vann ½ pk. gjær 1 ss. olje 2 ts. salt 11-12 dl. finbaktsmel
Tilberedning
øs gjæren opp i lunkent vann. Hell væsken i bakebollen og tilsett olje, salt og mesteparten av hvetemelet. Bland alt godt og tilsett mer hvetemel etter behov, til deigen er smidig, blank og så vidt slipper bollen. Dekk den til og la deigen heve til dobbel størrelse. Ta deigen ut på lett melet benk. Ikke kna, men del den i 4 like store deler. Kjevle hver del ut til en avlang, ca. 20 x 30 cm. stor leiv. Rull den sammen fra langsiden.Legg baguettene, med god avstand mellom hver, på smurt eller bakepapirkledd ovnsbrett. La dem heve utildekket i et trekkfritt rom i 25-45 minutter. Forvarm stekeovnen til 250 grader. Skjær noen skrå snitt i brødene med barberblad, eller en skarp kniv. Stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter. Ta brettet ut av ovnen og pensle baguettene med kaldt vann. Slå av ovnen og la baguettene stå i ovnen i ytterligere 15-20 minutter. Tips: Når du har kjevlet ut deigen så smør et lag med krydderost på leiven før den rulles sammen.

Mer om emnet: Baguetter

En baguett er en lang, tynn, sprø type fransk brød som er kjent verden over. Men visste du at baguetter ikke ble utbredt i Frankrike før rundt 1920? Selv om brødet har en lang historie og rike tradisjoner, er det det 20. århundre formen av baguetten som de fleste av oss kjenner og elsker i dag.

En annen ting mange kanskje ikke vet er at lovene i Frankrike faktisk styrer produksjonen av baguetter! Dette for å beskytte kvaliteten og integriteten til baguetten, som er et viktig symbol for fransk kultur. For å bli betraktet en ekte fransk baguette, må brødet blant annet lages på stedet det skal selges, inneholde bare fire ingredienser – nemlig mel, vann, salt og gjær – og det må ikke inneholde konserveringsmidler.

Baguetter er like allsidige som de er deilige. De brukes over hele verden i alle typer matretter, fra sandwicher til brødrister. I Vietnam, for eksempel, er baguette en viktig del av det berømte smørbrødet, Bánh mì.

Baguetter har en enestående evne til å opprettholde en sprø skorpe og et seigt, luftig indre, en kvalitet som mange andre brødtyper sliter med å oppnå. Hemmeligheten ligger i hvordan de lages og bakes. Ofte krever det flere timer å forberede deigen, inkludert en lang prosess med å heve deigen for å sikre at det indre blir luftig og lett.

Mens baguetter tradisjonelt er karakterisert som et fransk brød, kan man i dag finne varianter av den over hele verden. Med sin unike egenskaper og smak, har baguetten blitt et integrert element i mange lands matkultur. Fra akkompagnement til hovedrett og alt i mellom, baguetter fortsetter å glede våre ganer med de forbløffende mulighetene de tilbyr.

En kommentar om “Baguetter”

Legg igjen en kommentar