Ingredienser

1½ kg mel
300 gr. Smør
3 ts. Kardemomme
50 gr. Gjær
1 l. Melk
300 gr. Sukker

Tilberedning

Lag vanlig gjærdeig. Gir ca 40 boller. Bruk litt smeltet smør på hendene når du triller ut bollene.

200 grader i ca. 15 min. Midterste rille.

——————————————————————————–

Boller

En bolle er et bakverk laget av hvetemel, sukker, gjær og melk. Ofte tilsettes også salt og kardemomme, alt etter smak og behov. Under bakingen trilles bollene runde til en halvsirkel og pensles med vispede egg, for en fin gulfarge. Noen tilsetter tørkede frukter, sukat, sjokoladebiter eller rosiner til deigen for å piffe opp smaken. Boller er vanlig og sette frem i barneselskaper, da ofte servert sammen med brus eller kakao.

Servering

Boller serveres på mange måter, og blir brukt på forskjellige måter i forskjellige land. Den vanligste måten er å spise bollene som de er, men noen deler bollene i to, og bruker smør og pålegg til. Det vanligste pålegget og bruke på ferske boller i Norge er ost, både brunost og gulost er populært. Boller kan fungere som både dessert, mellommåltid, til kaffen eller som tilbehør til middagsretter som suppe og lasagne.

Stort marked for boller

Da boller er mye brukt som mellommåltid i Norge, får du kjøpt hveteboller på bensinstasjoner og matvarebutikker. Bollene som selges inneholder som ofte sjokoladebiter, rosiner eller ingenting.
Noen få av bensinstasjonene selger også boller som inneholder brunost, karamell, krem, syltetøy eller andre smakstilsetninger som får kundene til å sikle.

Lett-tjente penger

Norge er ett land som elsker boller, og det kan utnyttes på flere smarte måter. Skoler og idrettsorganisasjoner skaffer penger til turer, utstyr og annet ved å selge hjemmebakte boller. Dette er mest gjort i de store byene der det ikke er langt og gå fra dør til dør. Vanlig pris per bolle er 5 kroner ved dørsalg.

Når brukes boller

Boller brukes i flere anledninger som bygdekvelder, konfirmasjoner, bryllup, begravelser, barnebursdager og flere til. Her serveres ofte bollene med pålegg som ost, skinke og laks. I begravelser brukes bollene ofte som tilbehør til betasuppe som ofte er brukt i den anledningen.