Alioli

Ingredienser
(provence-smør / hvitløksaus) Ingredienser til ca. 200 gr: 4 hvitløkbåter 1 eggeplomme ½-1 kryddermål salt ½-1 kryddermål malt pepper ¾ ss. fint hakket løk 1 ts. mild sennep 2 dl. olje ½ ss presset sitronsaft 1 ss. kaldt vann
Tilberedning
Knus hvitløkbåtene eller hakk dem fint. Rør dem med finhakket løk, salt, pepper, sennep og eggeplomme til massen er blitt litt tykkere. Bruk høyeste hastighet på el-vispen, og hell under visping oljen i egge-blandingen i en jevn, TYNN stråle. Visper man for hånd, tilsetter man først oljen dråpevis og mot slutten i en jevn stråle. Når majonesen har fått en tykk konsistens, smakes den til med sitronsaft. Rør i vannet tilslutt. Hvis aliolien skiller seg: Visp opp en eggeplomme i en annen bolle. Tilsett den skilte majonesen litt om gangen under visping til hele sausen er blandet med eggeplommen, -fortsett vispingen og hell litt kaldt vann i majonesen, så får den tilbake sin riktige konsistens. PS: Eggeplomme og olje bør være temperert før du starter!

Mer om Alioli

Aïoli er en tradisjonell provencalsk saus lagd av hvitløk, olivenolje og egg, og det er utrolig populært både i den franske og spanske matkulturen. Ordet Aïoli kommer fra de provençalske ordene for hvitløk og olje, «ail» og «oli», og over tid har navnet på sausen utviklet seg til «aïoli».

Aïoli er kjent for sin sterke og særegne smak, som hovedsakelig skyldes bruken av rikelige mengder hvitløk. Men siden denne sausen ikke inneholder melk, korn eller sukker, er den også et sunt alternativ til mange andre sauser og dressinger. Aïoli kan brukes som smaksforsterker i en rekke retter, inkludert fisk, kjøtt og grønnsaker, samt i sandwicher og wraps.

I den moderne matverdenen har aïoli fått nye vri med tillegg av ulike urter og krydder. For eksempel, varianten kjent som «persille aïoli» inneholder finhakket persille, mens «sitron aïoli» har en tangy sitrusvri. Det er også vanlig å blande inn andre smaker som sriracha, basilikum, eller trøffel for å gi aïoli en nytt og spennende preg.

Aïoli er også en viktig del av mezetradisjonen i Middelhavsregionen, hvor den serveres som dip til et utvalg av småretter. I Spania er det en skikk å ha aïoli-festivaler, hvor lokalbefolkningen lager massive mengder aïoli og deler det med naboer og besøkende.

Selv om aïoli er ganske enkelt å lage, krever det litt øvelse for å få det perfekt. De viktigste ingrediensene, hvitløk og olje, må emulgere ordentlig for å danne en tykk og kremet saus. Hvis den ikke emulgeres ordentlig, kan sausen skille seg og bli tynn og rennende. Men med litt tålmodighet og praksis, kan du enkelt lage din egen hjemmelaget aïoli og nyte dens rike smak.

Legg igjen en kommentar