Ingredienser

(provence-smør / hvitløksaus)

Ingredienser til ca. 200 gr:

4 hvitløkbåter

1 eggeplomme

½-1 kryddermål salt

½-1 kryddermål malt pepper

¾ ss. fint hakket løk

1 ts. mild sennep

2 dl. olje

½ ss presset sitronsaft

1 ss. kaldt vann

Tilberedning

Knus hvitløkbåtene eller hakk dem fint. Rør dem med finhakket løk, salt, pepper, sennep og eggeplomme til massen er blitt litt tykkere.

Bruk høyeste hastighet på el-vispen, og hell under visping oljen i egge-blandingen i en jevn, TYNN stråle.

Visper man for hånd, tilsetter man først oljen dråpevis og mot slutten i en jevn stråle.

Når majonesen har fått en tykk konsistens, smakes den til med sitronsaft. Rør i vannet tilslutt.

Hvis aliolien skiller seg:

Visp opp en eggeplomme i en annen bolle. Tilsett den skilte majonesen litt om gangen under visping til hele sausen er blandet med eggeplommen, -fortsett vispingen og hell litt kaldt vann i majonesen, så får den tilbake sin riktige konsistens.

PS: Eggeplomme og olje bør være temperert før du starter!