(provence-smør / hvitløksaus)
Ingredienser til ca. 200 gr:
4 hvitløkbåter
1 eggeplomme
½-1 kryddermål salt
½-1 kryddermål malt pepper
¾ ss. fint hakket løk
1 ts. mild sennep
2 dl. olje
½ ss presset sitronsaft
1 ss. kaldt vann
Knus hvitløkbåtene eller hakk dem fint. Rør dem med finhakket løk, salt, pepper, sennep og eggeplomme til massen er blitt litt tykkere.
Bruk høyeste hastighet på el-vispen, og hell under visping oljen i egge-blandingen i en jevn, TYNN stråle.
Visper man for hånd, tilsetter man først oljen dråpevis og mot slutten i en jevn stråle.
Når majonesen har fått en tykk konsistens, smakes den til med sitronsaft. Rør i vannet tilslutt.
Hvis aliolien skiller seg:
Visp opp en eggeplomme i en annen bolle. Tilsett den skilte majonesen litt om gangen under visping til hele sausen er blandet med eggeplommen, -fortsett vispingen og hell litt kaldt vann i majonesen, så får den tilbake sin riktige konsistens.
PS: Eggeplomme og olje bør være temperert før du starter!