Ingredienser

Bunn:

175g digstive kjeks
2 ss sukker
1/2 ts kanel
75 g smør

Fyll:

700g kremost naturell
175g sukker
6 egg
4 dl rømme
1 ts vaniljesukker (jeg brukte litt vaniljestang, enda bedre!)
3 ss maisena
1 ss sitronsaft
1 ss revet sitronskall

Tilberedning

Knus kjeksen fin i foodprosessor. Bland inn sukker og kanel godt!
Smelt smør og bland det med kjekssmulene.
Smør en 28 cm stor springform godt med smør.
Fordel kjeksblandingen jevnt over og trykk med baksiden av en skje. Sett formen i kjøleskapet.
Forvarm ovnen til 200 grader.

Lag nå fyllet.
Rør sammen kremost og sukker.
Skill eggene og rør i plommene en om gangen. Tilsett rømme og bland alt godt!
Bland vaniljesukker og maisenna og rør det inn i ostekremen. Tilsett sironsaft og sitronskall og bland godt.
Stivpisk eggehvite og vend dem inn i ostekremen med en slikkepott.
Ha ostekremen i formen, fordel jevnt.
Stek ostekaken i ovnen ca 1 time.
Når overfalten begynner å få farge, legger du bakepapir over.
Slå av stekovnen og la kaken stå inni 15 mn. Avkjøl kaken og la den helst stå natten over før du tar den ut av formen og skjærer den i skiver.

Mer om Amerikansk ostekake

Amerikanske ostekaker har uten tvil blitt et internasjonalt fenomen, men det er alltid nytt og spennende å lære mer om denne fantastiske delikatessen. Hvis du noen gang har undret deg over den troverdige historien bak dannelsen av denne berømte kaken og de forskjellige variantene som finnes, så har du kommet til rett sted.

Ostekaken spores tilbake til det gamle Hellas før det senere ble modifisert av romerne. Det var imidlertid amerikanerne som virkelig satte standarden for det vi i dag kjenner som amerikansk ostekake. Den ble først introdusert på 1900-tallet, da en melkeprodusent ved navn James L. Kraft utviklet en form for pasteurisert kremost. Denne typen ost la grunnlaget for utviklingen av kremostekaken i New York, noe som markerte fødselen av den berømte «New York Cheesecake».

Amerikansk ostekake har mange forskjellige varianter som skiller seg fra region til region. Eksempler er New York-stil, Pennsylvania Dutch-stil, Philadelphia-stil og Chicago-stil, hver med sine unike kvaliteter. New York-stil er kjent for å være rik og kremet med en tykk krummebunn, mens Pennsylvania Dutch-stil bruker en blanding av kremost og cottage cheese for å skape en lettere og mindre søt smak.

En viktig detalj er at amerikansk ostekake ikke alltid er laget med kremost. Noen ganger blir ricotta eller gårdskrem benyttet som et alternativ. Noen av disse ostetypene gir kaken en lettere tekstur, mens andre gir en dypt dekadent og rik opplevelse.

Videre har størrelsen på ostekakene også endret seg over tid. Tidligere ble de vanligvis servert i store, familievennlige størrelser, men i dag kan du finne mini ostekaker som passer perfekt for individuelle porsjoner. Dette viser hvordan denne kulinariske delikatessen har tilpasset seg til den moderne tids spisemønster.

Til slutt er det verdt å nevne at det amerikanske kjøkkenet kontinuerlig eksperimenterer med forskjellige smaker og ingredienser for å lage nye versjoner av ostekaken. Fra bruk av ulike typer frukt til innlemmelse av sjokolade, karamell eller nøtter, mulighetene er nærmest uendelige. Uavhengig av disse innovasjonene, har den klassiske amerikanske ostekaken beholdt sin kjære plass i hjertene til desserelskere over hele verden.