Ananaser comosus L. Ananaser er en agavelignende tropisk plante som stammer fra Brasil hvor de ville artene fremdeles finnes. Som kulturplante var den utbredt over store deler av Syd- og Mellom-Amerika da europeerne kom til Amerika. Senere spredte kulturen til andre verdensdeler og i dag dyrkes ananas over alt i de tropiske områdene. Også i Europa har dyrking vært forsøkt. Selv i Norge har det, på noen gårder vært dyrking av ananaser i drivhus. Ananasplanten er enkimbladet og består av stive, tornete sivaktige blader, ca. 1 m lange som vokser i rosett. Blomsten skyter opp fra rosettens midte med en kort, men kraftig stengel. Så dannes frukten som består av en kjøttfull, konglelignende samlefrukt. Stilken er vokst gjennom frukten og avsluttes med en liten bladrosett,  ananasen får derfor det utseendet vi kjenner. Når ananas høstes hugges hele den ettårige planten ned og nye stiklinger plantes i stedet. Betydning i kosten Ananas hører til de moderat energiholdige fruktene. Ananasen har et høyt innhold av C-vitamin og av mineralene mangan og kalium.
Ananas, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
245 k
58.8 kcal
Protein 0.5g
Karbohydrat 13g
Fett 0.4g
Protein 3.5 %
Karbohydrat 90 %
Fett 6 %
Typiske feil Råte, kjøleskader, vissen topp og indre feil (brunfarging, harde stykker i fruktkjøttet). Oppbevaring og holdbarhet Den ideelle oppbevaringen for ananaser er ved 8-10°C og 90-95 % relativ luftfuktighet, holdbarheten er da 5-7 dager. Holdbarheten er ca. 3 dager ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet. Umodne ananaser får lett kjøleskader ved oppbevaring under 10°C. Skaden viser seg som manglende evne til modning, brunt eller matt skinn, vassent fruktkjøtt, kronen visner og den får manglende evne til å utvikle smaker og aroma. NB! Den er deilig i smoothie

Om Ananas

Ananas er en eksotisk frukt som mange forbinder med tropiske strøk og forfriskende smak, men dens historie og dyrkingsmetoder er like fascinerende som dens smak. Ananasplanten, vitenskapelig kjent som ‘Ananas comosus’, tilhører bromeliafamilien, en plantegruppe som hovedsakelig trives i tropiske og subtropiske klimaer. Planten antas å stamme fra Sør-Amerika, nærmere bestemt området mellom Brasil og Paraguay, hvor urfolk først begynte å kultivere den for over tusen år siden.

Interessant nok ble ananas introdusert til resten av verden på 1400-tallet, etter at europeiske oppdagere som Columbus og hans mannskap brakte den med seg tilbake til Europa. Den eksotiske frukten ble raskt et symbol på rikdom og velstand blant europeisk adel. I visse europeiske land ble det til og med etablert egne drivhus, kjent som «pineries», for å kunne dyrke ananas hele året rundt. Det er også verdt å nevne at ananasen i kolonitiden ble brukt som et tegn på gjestfrihet i Nord-Amerika, hvor husverter plasserte en frisk ananas på bordet som en velkomstgest for gjester.

Når vi ser på dyrkingsprosessen av ananas, er det flere unike aspekter som skiller den fra andre frukter. En ananasplante trenger omtrent 18 til 24 måneder før den kan produsere sin første frukt. Etter den innledende modningsperioden kan planten fortsette å produsere frukt i opptil 50 år under optimale forhold. Hver plante produserer kun én frukt om gangen, men etter at frukten er høstet, kan planten generere «suckers» eller avleggere som kan brukes til å dyrke nye planter. Denne prosessen sikrer en kontinuerlig avling, selv om det krever tålmodighet og omsorg.

Næringsegenskapene til ananas er også bemerkelsesverdige. Frukten er en rik kilde til vitamin C, som er essensiell for kroppens immunforsvar. Den inneholder også enzymer som bromelain, kjent for sine betennelsesdempende egenskaper og evnen til å hjelpe fordøyelsen. Bromelain brukes ofte i kosttilskudd og er også populær i matlaging for å gjøre kjøtt mørere. Det høye fiberinnholdet i ananas bidrar også til en sunn fordøyelse og kan hjelpe med å opprettholde en stabil blodsukkernivå.

I dag er ananas en svært populær frukt globalt, og verdens største produsenter inkluderer Costa Rica, Filippinene, Thailand og Indonesia. Disse landene eksporterer store mengder ananas til markeder over hele verden, både ferske og i konserverte former. Takket være moderne transportteknologi kan denne tropiske frukten nå forbrukere nesten hvor som helst, noe som har gjort den til en viktig del av det globale fruktmarkedet.

Det er ingen tvil om at ananasen har en fargerik historie og en rekke helsefordeler som gjør den til mer enn bare en søt, saftig frukt. Fra sin opprinnelse i Sør-Amerika til dens symbolikk i europeisk adel og nyttige enzymer, ananas fortsetter å fascinere og glede mennesker verden over. Med dagens avanserte dyrkingsteknikker og distribusjonssystemer vil denne eksotiske frukten sannsynligvis forbli en favoritt i lang tid framover.