Ananaser comosus L.

Ananaser er en agavelignende tropisk plante som stammer fra Brasil hvor de ville artene fremdeles finnes. Som kulturplante var den utbredt over store deler av Syd- og Mellom-Amerika da europeerne kom til Amerika. Senere spredte kulturen til andre verdensdeler og i dag dyrkes ananas over alt i de tropiske områdene. Også i Europa har dyrking vært forsøkt. Selv i Norge har det, på noen gårder vært dyrking av ananaser i drivhus.

Ananasplanten er enkimbladet og består av stive, tornete sivaktige blader, ca. 1 m lange som vokser i rosett. Blomsten skyter opp fra rosettens midte med en kort, men kraftig stengel. Så dannes frukten som består av en kjøttfull, konglelignende samlefrukt. Stilken er vokst gjennom frukten og avsluttes med en liten bladrosett,  ananasen får derfor det utseendet vi kjenner.

Når ananas høstes hugges hele den ettårige planten ned og nye stiklinger plantes i stedet.

Betydning i kosten
Ananas hører til de moderat energiholdige fruktene. Ananasen har et høyt innhold av C-vitamin og av mineralene mangan og kalium.

Ananas, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
245 k
58.8 kcal
Protein 0.5g
Karbohydrat 13g
Fett 0.4g
Protein 3.5 %
Karbohydrat 90 %
Fett 6 %

Typiske feil
Råte, kjøleskader, vissen topp og indre feil (brunfarging, harde stykker i fruktkjøttet).

Oppbevaring og holdbarhet
Den ideelle oppbevaringen for ananaser er ved 8-10°C og 90-95 % relativ luftfuktighet, holdbarheten er da 5-7 dager. Holdbarheten er ca. 3 dager ved 20°C og 60 % relativ luftfuktighet.

Umodne ananaser får lett kjøleskader ved oppbevaring under 10°C. Skaden viser seg som manglende evne til modning, brunt eller matt skinn, vassent fruktkjøtt, kronen visner og den får manglende evne til å utvikle smaker og aroma.

NB! Den er deilig i smoothie