Det er ikke alltid lett å få barn til å spise sunn mat. Ofte er vel et mer dekkende begrep. Særlig middagsmat og grønnsaker opptrer veldig ofte som en stemningsdreper ved middagsbordet. Det finnes mange gode råd om hva du kan gjøre som forelder for å overvinne disse problemene

Som tidligere småbarnsfar har jeg hatt rikelig med måltider i disse kampene. Etter hvert fant jeg noen triks som hjalp i forskjellig grad hjemme hos meg. Og her er de

Grønnsaker er viktige å få i seg. Fem om dagen påstår de som har greie på reklame å sånn. Men det er vel ingen som sier at disse grønnsakene må tvinges i ungene ved middagstider. Hvorfor ikke i stedet skjære opp forskjellige grønnsaker i staver og plasser dem i et morsomt glass, lage litt dipp i en skål og servere det hele som snacks til barne-tv.

Frityrtorsk eller fiskepinner som de også kalles husker jeg med gru fra egen barndom. Fiskepinner er ikke morsom mat. Men må de serveres som oransjaktige fiskelik på en tallerken sammen med kokte poteter og grønnsaker? På ingen måte. Hva med å servere dem i lompe med litt ketsjup. Potetene kan du skjære ut i morsomme figurer og så koke figurene.

Fiskepuddingen og mange annen mat blir mye lettere å spise hvis du gir dem en overhaling med pepperkakeformene dine først. Det finnes former til det meste i dag hvis du ikke vil servere fiskepudding med julemotiv i juni.
Disse formene er også fine å gjøre grønnsakene morsommere med. En skive kålrabi som er skåret ut som en stjerne og festet ytterst på en blomsterpinne blir en tryllestav som blir så fin at den er til å spise opp. Bokstavelig talt.
Det finnes også bamseformer til brødskiver har jeg sett og sikkert mange andre motiver.

Spør ikke barna hva de vil ha til middag. Ønsker som iskrem og sjokoladekake er ikke spesielt næringsrik middagsmat.
Det du derimot kan gjøre er å la barna delta i matlagingen. Det er alltid morsomt å spise mat man har laget selv.
Dette var bare noen få ideer til hvordan du kan gjøre måltidene litt mere fredfulle, samtidig som barna får i seg det de trenger av det du vil de skal ha i seg.

Det finnes mange flere, så det er bare å sette fantasien i arbeid.