Physalis peruvianer
Ananaskirsebæret tilhører nattskyggefamilien ( Solanaceae ), og av anvendte synonymer finnes jødekirsebær og physalis.
Ananaskirsebæret stammer fra Syd- og Mellom-Amerika, hvor planten er blitt dyrket helt tilbake fra inkatiden. Dyrkingen av planten ble spredt langs de viktigste skipsrutene da ananaskirsebær pga. sitt høye innhold av C-vitamin ble brukt som middel mot skjørbuk. På denne måten er ananaskirsebæret blitt spredt til Kapp det Gode Håp, og det har fått sitt engelske navn Cape Gooseberry.
I dag dyrkes ananaskirsebær overalt i verden hvor klimaet tillater det.
Planten er en slyngplante og hvert enkelt bær er lukket inne i et lysebrunt hylster eller svøp (et forstørret blomsterbeger), som ligner begeret hos prydplanten japanske lykter.
Ananaskirsebær er gule eller grønngule bær på størrelse med kirsebær. Skallen er glatt og det saftige fruktkjøttet er gulaktig med mange små myke kjerner. Smaken er syrligsøt og kan minne litt om stikkelsbær.
Betydning i kosten
Ananaskirsebær inneholder vesentlige mengder av C-vitamin og jern.
Oppbevaring og holdbarhet
1-2 måneder ved 12-15°C.