Pimenta dioica

Allehånde er umodne og tørkde frukter fra allehåndetreet. De minner om pepperkorn, men kan gjenkjennes på restene av blomstenes krone og begeret som sitter på frukten. Allehåndetreet er opp til 9 meter høyt og er hjemmehørende i de tropiske skogene i Sør og Mellom-Amerika samt i Vestindia. Bærene mister deres krydrede aroma når de modner, derfor høstes de umodne og grønne. De tørkes i solen så de får den rødbrune fargen. Aromaen sitter særlig i bærenes skall, man bør derfor kjøpe dem hele og selv knuse dem i en morter eller male dem i en pepperkvern.

Smaken er, som navnet antyder en blanding av mange krydder, den er sterk pepperaktig men minner også om muskat, nellik og kanel. Den fineste allehånden kommer fra Jamaica. Allehånde kan fås hel, knust og støtt. Allehånde inngår ofte i pepperblandinger og kalles også Jamaica-paprika, fordi det meste av allehånden kommer fra Jamaica. Er også benevnt som nellikpepper.

Allehånde er sammen med chili det eneste krydderet som stammer fra Amerika. Det var de spanske oppdagelsesreisende som brakte allehånde til Europa. Mellom-Amerika har i våre dager den største produksjonen av allehånde.

Allehånde er et temmelig nytt krydder på det vestlige kjøkkenet mens det vestindiske kjøkkenet bruker allehånde i vid utstrekning. Allehånde kan brukes både i søte og krydrede retter. Krydderet inngår i krydderblandinger til leverpostei og kryddersild, allehånde er også fin til posteier og karriretter, som krydder i skjærekaker og småkaker, i eplekompott, epleterter og gresskarpaier. Det brukes ofte sammen med kanel og nellik.