Ingredienser

2 ss olivenolje
2 ender, á 2 ½ kg, delt i serveringsstykker
1 stor løk, hakket
2 ss hvetemel
5 dl tørr hvitvin
3 gulrøtter, skrelt og skåret i tykke skiver
2 appelsiner, skåret i 5 millimeter tykke skiver
2 kvister bladpersille
1 kvist timian
1 laurbærblad
salt
nymalt pepper
evt maisenna
150 g grønne oliven, uten steiner, grovhakket

Tilberedning

Varm olivenolje i en stor stekepanne på sterk varme. Arbeid i omganger: Stek andestykkene på alle sider i til sammen 10 minutter, til de er pent gylne. Legg stykkene på en tallerken og hold dem varme. Hell ut fettet slik at det bare er 3 ss igjen.

Ha løken i fettet som er igjen i pannen og stek på middels varme i ca 15 minutter, til løken er gyllenbrun. Ha i mel og stek videre under stadig omrøring i noen minutter, til det tykner. Ha i vinen og kok ut pannen under omrøring, slik at du får løsnet alt det brune bunnfallet. Ha andestykkene tilbake i pannen sammen med gulrot, appelsin, persille, timian og laurbærblad. Smak til med salt og pepper. Tilsett nok vann til at det dekker, legg på lokk og la alt sammen trekke på svak varme i 45-60 minutter, til andekjøttet er mørt.

Legg andestykkene på et varmt fat og hold dem varme. Skum fettet av pannen med en stor skje, og kjør resten av sausen til puré i en food processor. Hell pureen i en kjele og kok opp på middels varme. Hvis sausen er for tynn, rører du ut litt maisenna i vann og blander i sausen. Ha i oliven, la alt bli gjennomvarmt og smak til med krydder.

Øs oliven- og appelsinsausen over andestykkene og server med en gang.