Ingredienser
4 bryststykker av and, ca 1,5 kg Marinade: 3 fedd hakket hvitløk 1 ts tørket timian 3 ss Dram frå Vianvang (evt. Annet krydret brennevin eller sherry) 1 ss balsamico Salt Grovkvernet pepper Saus: 1 ss rognebærgele Kraft fra stekingen Salt Worchestershire saus
Tilberedning
Snitt ruter i skinnet på andebrystene og legg dem i marinaden i en dyp langpanne eller ildfast form. Ta på timian, salt og pepper etter at de er lagt i marinaden, sørg for å krydre begge sider. La stykkene ligge minst et par timer i marinaden, snu ofte. Stek bryststykkene på middels sterk varme med skinnet ned i ca 4-5 minutter, til mesteparten av fettet er stekt ut. Snu stykkene og brun dem på kjøttsiden i ytterligere 3 minutter. Ikke bruk olje eller margarin i stekepannen, bryststykkene avgir nok fett til stekingen av seg selv. Når bryststykkene er ferdig brunet, legges de tilbake i langpannen/formen med skinnsiden opp. Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av et av stykkene og sett dem i stekeovnen på 160 grader. Stek dem til de har nådd en kjernetemperatur på 62-65 grader. De skal da være rosa inni. Sausen lages av stekefettet fra stekepannen og kraften fra langpannen etter stekingen. Pisk inn en spiseskje med rognebærgele og jevn sausen med en spiseskje maizena rørt ut i 2,5 dl kaldt vann. Smaksett sausen med en klype salt og en dæsj med Worchestershire saus. Sausen piskes hardt under oppkokingen for at den ikke skal skille seg. Serveres med gratinerte poteter, østerssopp, smørstekte grønnsaker og rognebærgele.

Mer om: Andebryst med hvitløk og rognebær

«Andebryst med hvitløk og rognebær» er en velsmakende hovedrett som opprinnelig stammer fra det nordlige Europa der disse ingrediensene er naturlig forekommende. Dette er en rett som er rik på smak og kan serveres i mange ulike anledninger, som under en elegant middagsselskap eller som en luksuriøs helgemiddag.

Retten kombinerer saftig andebryst med smaken av friske rognebær, hvitløk og urter for en kompleks smaksprofil. Rognebær gir retten en syrlig og litt bitter tone som virkelig utgjør en interessant kontrast til det milde hvitløket og det rike kjøttet.

Når det kommer til teknikkene som brukes for å lage denne retten, er det viktig å ha god kontroll på temperaturen. Det er essensielt er å sørge for at andebrystet blir perfekt stekt, uten å tape for mye av saftighet og smak. Tilberedningen av de andre ingrediensene, som hvitløk og rognebær, krever også sin egen unike metode.

Hvitløken stekes sakte og forsiktig for å unngå å brenne den, noe som kan gi en bitter smak. Rognebær blir ofte brukt som en saus, kokt ned med litt sukker og krydder for å balansere den bitre smaken. Rognebærsausen gir en nydelig kontrast til det rike kjøttet og den sødmefulle hvitløken.

Andebryst med hvitløk og rognebær er en herlig rett som alltid imponerer. Den kombinerer smaker og teknikker på en måte som krever litt øvelse, men gir utrolige resultater. For de som er glade i and og er ivrige etter å prøve den med en ekstra vri, er dette absolutt en rett å eksperimentere med.

Husk, nøkkelen til en vellykket andebrystrett er tålmodighet og nøyaktighet i forberedelsene. Med litt øving, kan denne retten ta pusten fra dine middagsgjester og gi dem en smaksopplevelse utenom det vanlige.