Ingredienser:
1 boks King Oscar ansjos (flate) 200 g pappardelle-pasta 0,63 dl hakket vårløk 8–10 cherrytomater, skåret i to eller fire 1,25 dl ferske basilikumblader 1,25 dl cashewnøtter 1 ss olivenolje 1 ss balsamico-eddik Parmesanost, revet

Fremgangsmåte:
Kok pastaen som anvist på pakken. Hell av vannet. Sauter King Oscar ansjos (avrent) hurtig sammen med vårløk, cherrytomater, basilikumblader, cashewnøtter, olivenolje og balsamico-eddik. Ha den varme sauterte blandingen over pastaen. Ha på revet parmesanost. Prøv gjerne med andre typer pasta, vanlig eller hel hvete.

Porsjoner: 2 porsjoner.

Mer om ansjospasta på middelhavsvis

Ansjospasta, også kjent som ansjoviskrem, er en uendelig deilighet som kommer fra Middelhavsregionen og har lang og stolt historie. Denne delikatessen er laget av ansjosfileter, olivenolje, hvitløk og er ofte krydret med urter og krydder for ekstra smak. Mens noen velger å spise den rett fra krukken, er det mange matlagingsteknikker og oppskrifter som maksimerer denne aromatiske, saltede fiskesmak.

En kjent måte å fremstille ansjospasta på er ved å lage en autentisk Middelhavs-saus, kjent som “Bagna Caôda”. Denne sausen kombinerer ansjospasta med andre klassiske Middelhavselementer som olivenolje, hvitløk og til tider litt fløte. Blandingen varmes langsomt over lav varme til den danner en glatt, rik saus som kan brukes som dipp til grønnsaker, eller spredes på brød for ekstra smak.

En annen populær bruk for ansjospasta er i pasta- eller risotto-retter. Her bidrar ansjospastaen til en unik umami-smak som gjør hver eneste bit enda mer tilfredsstillende. Det finnes også en rekke fisk og skalldyr oppskrifter som inkluderer ansjospasta. Her fungerer pastaen som en smakssterk marinade, og gir fisk og skalldyr akkurat den rette mengden av saltet fiskesmak.

Men ansjospastaen kan gjøre mye mer enn du kanskje tror. Har du noen gang tenkt på å tilsette litt til din Caesar-salat? Du vil bli overrasket over hvor godt det fungerer! Et annet triks kan være å tilsette litt ansjospasta i stekepannen når du forbereder grønnsaker, noe som vil tilføre retten en dypere og rikere smak.

Til tross for at ansjospasta er en vanlig ingrediens i mange Middelhavsoppskrifter, har den også funnet sin plass i mat fra andre regioner. For eksempel, i koreansk matlaging er ansjospasta brukt som grunnlag for en rekke sauser og marinader. Dens unike smak lar den passe godt inn med sterkere krydder og gir en fin balanse til retten.

Ansjospasta på Middelhavsvis er ikke bare utrolig velsmakende, det er også sunt. Ansjos er en utmerket kilde til Omega-3 fettsyrer, proteiner og et bredt spekter av vitaminer og mineraler, og olivenoljen bidrar med sunt fett. Så neste gang du er i matbutikken, kan det være verdt å ta en titt etter ansjospasta. Det kan bli din neste favorittingrediens.