Appelsin hører, som de andre sitrusartene, til rutefamilien (Rutaceae). Den stammer antagelig fra det sørlige Kina fra hvor den er blitt ført vestover til India og til Sør-Europa hvor den har vært dyrket siden 1400-tallet. Appelsintre ble brukt den gang mest som prydtrær og den første store kommersielle planting av appelsiner i Spania fant sted så sent som på 1700-tallet og i Italia først 100 år senere. Appelsinen ble tidlig utbredt i Amerika hvor den raskt fikk stor betydning.

I dag dyrkes appelsiner i alle verdensdeler, særlig i de subtropiske områdene med Brasil og USA som de største produsentene. Appelsintreet blir mellom 5 og 12 meter høyt og er oftest svært tornete. Frukten er som regel nesten kulerund med en læraktig hud som beskytter fruktkjøttet mot uttørking.

Alle deler av frukten utnyttes. Kjøttet presses til appelsinjuice, skallets innhold av appelsinolje brukes til leskedrikker, likører og kosmetikk, det hvite laget i skallet brukes til pektinproduksjon og de tørkede restene av ekstrahert skall brukes som fôr.

Appelsinen er en av de mest utbredde fruktene vi har og betydningen dens i verdenshandelen er stor.

Betydning i kosten
Appelsin hører til blant de moderat energiholdige fruktene. Appelsiner har et vesentlig innhold av C-vitamin og mineralet kalium.

Appelsin, rå
Energi pr. 100g Innhold pr. 100g Energifordeling %
234 k
56.2 kcal
Protein 0.9g
Karbohydrat 11.5g
Fett 0.6g
Protein 6.5 %
Karbohydrat 84 %
Fett 10 %

Typiske feil
Kjøleskader (brune, innsunkne flekker), mugg, råd, eldring (brune flekker, mest ved stilkjennet), fryseskader (tørt fruktkjøtt) og uttørking.

Oppbevaring og holdbarhet
Ideell oppbevaring er ved 2-5°C og 90-95 % relativ luftfuktighet. Holdbarhet og ideell oppbevaringstemperatur varierer imidlertid avhengig av appelsinens art og opprinnelsesland.
I detaljleddet er holdbarheten ca. 2-3 uker ved 2-5°C og 1-2 uker ved 20°C.