Arme riddere

Ingredienser
Bland sammen dette i en bolle: 1 egg 2 dl melk 1 ts kanel 3-4 ss sukker 1 ts kardemomme
Tilberedning
Skjær to eller tre brødskiver, litt etter hvor sulten du er. Legg brødet i røren i et par minutter til det blir mykt (røren skal trekke inn i brødet). Stek skivene i en panne med litt smør til de blir gulbrune. Så kan du ta på feks sukker eller syltetøy. Yummy! Det er litt opp og ned hvor mye sukker/kanel/kardemomme jeg tar oppi, folk liker forskjellige ting. Jeg bruker feks masse kardemomme.

Mer om Arme riddere

«Arme riddere», også kjent som «French toast» på engelsk, er en tradisjonell rett som er populær over hele verden, og spesielt i Norden. Den er laget av gammelt brød som er dyppet i en blanding av egg, melk, sukker og kanskje litt kanel, før det stekes i pannen til det er gyldenbrunt. Denne retten er både en smart måte å bruke opp gammelt brød på, og en deilig frokost eller dessert som kan nytes med forskjellige pålegg som syltetøy, sirup, frukt, eller til og med ost.

Historien om arme riddere er fascinerende, og går flere århundrer tilbake i tid. Retten betegnes ofte som en «gjenfødselsrett» for det gamle brødet. Det er dokumentert at arme riddere har blitt laget og spist så langt tilbake som til romertiden. Det skal ha vært romerne som først kom på ideen om å dyppe gammelt brød i egg og deretter steke det. Da de romerske rikene ekspanderte, spredte retten seg til resten av Europa, inkludert Skandinavia, hvor det også ble populært.

I Norge brukes uttrykket «Arme riddere» om denne retten, og det kan være litt forvirrende ettersom det i utgangspunktet ikke er noen riddere involvert. Uttrykket «Arme riddere» er en direkte oversettelse fra tysk («Arme Ritter»), og på fransk heter det «pain perdu» som betyr «tapt brød». Disse navnene refererer til det faktum at man bruker gammelt, ‘tapt’ brød i oppskriften.

Arme riddere kan varieres på mange måter. I noen land, som for eksempel USA, er det vanlig å bruke tykke skiver av hvitt brød, mens i Frankrike foretrekker de å bruke baguette. Noen liker å bløtlegge brødet i blandingen av egg og melk over natten, mens andre foretrekker å bare dyppe det raskt på begge sider før steking.

Til tross for at retten opprinnelig kom som en måte å bruke opp gammelt brød på, blir det i dag ofte laget med ferskt brød for å gi en mer luksuriøs følelse. Dessuten blir retten også brukt som en forrett i noen lands matlagning, hvor den kan serveres med mer eksklusive toppinger som for eksempel foie gras.

Arme riddere er altså en viktig del av verdens matarv, en rett med dype røtter i historien og et utall av variasjoner over hele verden. Det viser hvor universell ideen om å ikke kaste mat har vært gjennom tidene, og hvor kreative folk har vært i å bruke opp restene.

18 kommentarer om “Arme riddere”

  1. Det er så godt.første gangen jeg spiste arme riddere hvar på ostehuset
    Og nå lagte jeg dem og de var kjempe gode.ikke slett oppskriften på armeriderrne for de er bedre når man lager dem en når man KJøper dem superdupergode!!

  2. Lagte de selv, smakte godt, men var veldig mettende, jeg anbefaler

  3. Hallo! DØØØØØDSGODT! elsker det! jeg har spist det så mange dager nå at jeg tror jeg må slutte for en liten stund! kjempegodt!

  4. Denne er kjempegod – nesten til å dåne av! – om man tar litt mindre sukker og melk samt legger til ett egg til!

    En klatt is og litt eplepure oppå, og kvelden er reddet! 😀

  5. KJEMPEFIN oppskrift!! vi koser oss med våre nye, friske, nydelige arme riddere. vi tok i ganske mye krydder, og litt for lite egg; men resultatet får duge.

  6. Ville bare legge til en kommentar. jeg liker helst at skiven er litt tør, får da får du mer av det gode inn i skiven;)

  7. Takk for oppskriften 🙂 er en ung mann som ikke visste hva jeg skulle spise, så jeg så litt rundt på nettet og fant denne oppskriften her. nå er jeg god og mett 😉

Legg igjen en kommentar