Ingredienser

Brokkoli fersk – 1/2

Rosenkål fersk – Ca. 10 stk

paprika rød – 1stk
(italiensk søt-paprika, populært kalt «paprika snack». Får du ikke tak i den, kan du steke eller grille vanlig rød paprika i 5-6 minutter på sterk varme for å få en søtere, rikere smak.)

Hvitløk – 7 fed

Gulrøtter – ca 4-6.stk

Sjalottløk – 5 stk

Kyllingfilét – 2 stk

Vegetabilsk buljong av eget valg – 2 terninger. (kan erstattes med hjemmelaget buljong, se fremgangsmåte.)

Lett creme fraiche – 3dl

Pepper grovmalt, gjerne flere typer, ikke for mye rosépepper

Bordsalt

Hvitvin eller hvitvinseddik

Mozarella (gjerne ekte bøffelmozarella, ikke så lett å få tak i, men begynner å dukke opp i velsorterte butikker.) Ca. 200gr.

Kidneybønner – 1 boks (evt. andre ferdigkokte kidneybønner).

Tørket persille, tørket basilikum, evt. litt tørket oregano.

Tilberedning

Skru på oven til 225-250 grader. (Husk at ovner oppfører seg svært forskjellig.) Skjær brokkoli, paprika og gulrøtter i passelige biter, ikke for små. Skjær sjarlottløken i to og skrell av ytterskallet. Skrell hvitløken. Putt ca. 1,5dl vann, litt hvitvin eller bittelitt hvitvinseddik og buljongterningen i en gryte (evt. 1,5dl hjemmelaget buljong).

Putt ingridiensene i gryten, tilsett pepper og kok opp. La grønnsakene dampe i gryten på middels-høy varme under lokk og bland innimellom (hvis du rister forsiktig slik at grønnsakene bytter plass slipper du å ødelegge grønnsakene med sleiva) i ca. 15 minutter.

Pepre og olje kyllingen, og stek på middels-høy varme til overflaten får gyldenbrun farge mens grønnsakene dampes.

Hell av buljongen fra grønnsakene i en skål. Bland deretter buljongen med creme fraiche og smak til med salt. Dersom du ikke har brukt en saltsterk buljong til dampingen av grønnsakene, kan du tilsette litt ekstra salt etter tilsmaking.

Legg grønnsakene og kyllingfileten i en ildfast form og sett i ovnen til grønnsakene på toppen begynner å bli litt synlig stekt).

Ta ut formen av ovnen og tilsett creme fraiche-buljongblandingen.Fordel mozarella jevnt på toppen. Mengden mozarella kan reduseres dersom du ønsker en sunnere grateng.

Putt gratengen i ovnen.

Mens den stekes, kok opp bønner med en buljongterning. Husk å skylle av «bønneslimet» før koking. Ikke la dem koke, bare kok opp.

Gratengen er ferdig når osten er smeltet og gyldenbrun.

Hell av buljongen fra bønnene og server dem med gratengen. Hvis du serverer porsjoner, kan du strø bønnene over.

Spansk Rødvin (f.eks en Tempranillo årg 2005 el. tilsvarende, Rioja) kan passe hvis du har valgt å lage den litt peppersterk. Ellers passer en halvsøt, frisk vin med lite tanniner.