DEIG
125 gram smør
2 dl hvetemel
1 dl grovbakst
2 1/2 ss kaldt vann
2 løk
FYLL
2 auberginer
250 gram sjampinjong
1/2 kilo tomater
1/2 ts timian
1 fedd hvitløk
1 egg
2 dl lettrømme
1. La smøret være mykt, men ikke klissent. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene. Arbeid forsiktig til alt er finfordelt.
2. Tilsett vannet, og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time.
3. Skjær auberginene i centimetertykke skiver. Dryss på salt og la dem ligge en times tid.
4. Press skivene lett slik at den bitre saften kommer ut og surr dem pent gylne i olivenolje – i omtrent 15 minutter. Legg dem på et kjøkkenpapir.
5. Skjær sjampinjongen i skiver og stek dem i resten av oljen. Salt lett og ta dem opp.
6. Skåld tomatene, del dem i fire og stek dem i oljen til de har konsistens som grov puré.
7. Press hvitløken og bland i sammen med timian og krydder.
8. Kle paiformen med 2/3 av deigen og stek i 15 minuter ved 200 grader.
9. Pisk egget og bland med rømmen. Tilsett sjampinjong og tomat. Legg et lag av blandingen i formen, deretter auberginene og resten av blandingen.
10. Kjevl ut resten av paideigen og legg den over som et lokk. Pensle paien med lettpisket egg og stek i ca. 30-40 minutter ved 200 grader.
o Aubergine har en fyldig smak som kan minne om kjøtt. Som alle aubergineretter er den like god, om ikke bedre, oppvarmet dagen etter. Det passer godt med en frisk, grønn salat til, gjerne med en kraftig hvitløkdressing, basert på yoghurt.