Ingredienser
DEIG 125 gram smør 3 dl hvetemel 2 1/2 ss kaldt vann 3 ss melis FYLL 600 gram blåbær, solbær, bringebær eller jordbær 2 1/2-3 dl sukker
Tilberedning
1. Bland sukker og bær som får stå og safte seg, helst over natten. Sil av saften (som kan brukes til for eksempel saus). 2. La smøret være mykt, men ikke klissent. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene. Arbeid forsiktig til alt er finfordelt. 3. Tilsett vannet, og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time. 4. Fordel halve deigen i paiformen, godt opp på kantene. Prikk med gaffel og stek i ca. 10-15 minutter ved 200 grader. 5. Fyll paiskallet med bærene. Kjevl ut resten av deigen og fordel som lokk. Lapp godt sammen rundt kanten. Lag et lite hull i toppen slik at dampen slipper ut. Stek ved 200 grader i ca. 40 minutter. 6. Serveres med pisket krem eller vaniljekrem til, eller en blanding av vaniljekrem og pisket krem. 7. En smaksvariant er å tilsette 1/4 ts ingefær, 1/4 ts nellik, 1/4 ts kardemomme.

Mer om Bærpai

Bærpai er en deilig og populær dessert i norsk matkultur, men denne delikatessen har egentlig en mye bredere og mer interessant historie enn man kanskje skulle tro. Før vi går dypere inn i denne historien, kan det være interessant å vite at bærpai kan lages med mange forskjellige typer bær. Eplebær, stikkelsbær, solbær, jordbær og naturligvis høstens blåbær er alle gode alternativer. Nettopp valg av bær er én av de tingene som gjør bærpai til en så fleksibel og etterspurt rett.

Opprinnelig kommer pai fra de gamle grekerne, som også har bragt oppskriften med seg gjennom århundre etter århundre, som en del av deres kulinariske testament. Bærpai slik vi kjenner den i dag kan spores tilbake til middelalderen, der utfylling av bakverk med bær ble en populær tradisjon, særlig i England. Med inntrengere og oppdagere som reiste på tvers av kontinenter, spredte oppskrifter og matlaging teknikker seg raskt verden over.

I Norge har vi en rik tradisjon for å bruke skogens bær i pai. Blåbærpai og multebærpai er spesielt utbredt, på grunn av tilgjengeligheten og rikdommen av disse bærene i norsk natur. Det er en glede å plukke disse bærene, men det er enda mer givende å nyte en fersk, hjemmelaget pai med bærene du selv har plukket.

Bærpai er ikke bare en velkommet etterrett, men også en mulighet til å få brukt bærene du har plukket i løpet av sommeren og høsten. Ved å lage pai av bærene dine kan du ha en deilig hjemmelaget dessert akkurat når du vil, selv når bærsesongen er over. Husk at det er essensielt å bruke ferske eller frosne bær av høy kvalitet for å få den beste smaken og konsistensen på paien din.

Så, neste gang du lager en bærpai, ta deg tid til å reflektere over den rike historien og kulturen som følger med denne deilige desserten. Dessuten, uten å være verdens mest kompliserte rett, lærer kunsten å lage pai med et delikat og appetittvekkende utseende oss verdien av detaljer, tålmodighet og kjærlighet i matlaging. Det er tross alt den innsatsen og omsorgen som setter prikken over i’en og gjør desserten din enda mer spesiell.