Ingredienser

DEIG
125 gram smør
3 dl hvetemel
2 1/2 ss kaldt vann
3 ss melis

FYLL
600 gram blåbær, solbær, bringebær
eller jordbær
2 1/2-3 dl sukker

Tilberedning

1. Bland sukker og bær som får stå og safte seg, helst over natten. Sil av saften (som kan brukes til for eksempel saus).

2. La smøret være mykt, men ikke klissent. Smuldre mel og smør i en bolle. Bruk fingertuppene. Arbeid forsiktig til alt er finfordelt.

3. Tilsett vannet, og press i deigen. Ikke kna. Arbeid raskt med så få bevegelser som mulig. Sett deigen kaldt og la den stå 1 time.

4. Fordel halve deigen i paiformen, godt opp på kantene. Prikk med gaffel og stek i ca. 10-15 minutter ved 200 grader.

5. Fyll paiskallet med bærene. Kjevl ut resten av deigen og fordel som lokk. Lapp godt sammen rundt kanten. Lag et lite hull i toppen slik at dampen slipper ut. Stek ved 200 grader i ca. 40 minutter.

6. Serveres med pisket krem eller vaniljekrem til, eller en blanding av vaniljekrem og pisket krem.

7. En smaksvariant er å tilsette 1/4 ts ingefær, 1/4 ts nellik, 1/4 ts kardemomme.